O noua strategie! Transformarea sistemelor alimentare si sustinerea biodiversitatii

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie cuprinzătoare privind biodiversitatea pentru a readuce natura în viața noastră, precum și strategia „De la fermă la consumator” pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic. Cele două strategii se consolidează reciproc, reunind natura, fermierii, întreprinderile și consumatorii pentru a crea împreună un viitor durabil și competitiv, transmite CE printr-un comunicat de presă.

Strategia de la fermă la „furculiță”

Obiectivul global al acesteia este regândirea întregului lanț de aprovizionare și construirea unui sistem alimentar durabil din punct de vedere ecologic, social și economic, care să acopere toate verigile. Aceasta reflectă un nivel crescut de ambiție în a reduce semnificativ utilizarea și riscul pesticidelor chimice, precum și utilizarea  îngrășămintelor și antibioticelor, scrie APPR.

Strategia Farm to Fork își propune, de asemenea, să contribuie la realizarea unei economii circulare. Acesta va avea drept scop reducerea impactului asupra mediului al sectoarelor de prelucrare a produselor alimentare și a comerțului cu amănuntul prin luarea de măsuri privind transportul, depozitarea, ambalarea și producerea deșeurilor alimentare.  Comisia își propune ca alimentele importate care nu respectă standardele de mediu impuse de UE în interiorul său să nu fie permise pe piețele UE. Consumatorii  vor fi ajutați să aleagă diete sănătoase și durabile și să reducă risipa de alimente. Comisia dorește să ofere consumatorilor informații mai bune, inclusiv prin mijloace digitale, cu privire la detalii precum locul în care provine alimentele, valoarea nutritivă a acestora și amprenta lor asupra mediului.

Asigurarea unei alimentații sănătoase, fără pesticide

Potrivit comunicatului oficial emis de Comisia Europeană, strategia „De la fermă la consumator” va permite tranziția către un sistem alimentar durabil al UE, care protejează securitatea alimentară și asigură accesul la o alimentație sănătoasă, produsă de o planetă sănătoasă. Strategia menționată va reduce amprenta de mediu și climatică a sistemului alimentar al UE și va consolida reziliența acestuia, protejând sănătatea cetățenilor și asigurând subzistența operatorilor economici. Strategia stabilește obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al UE, inclusiv o reducere cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor, o reducere cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură, precum și atingerea obiectivului de a consacra 25 % din terenurile agricole agriculturii ecologice. De asemenea, aceasta propune măsuri ambițioase pentru a garanta că opțiunea sănătoasă este și cea mai ușor accesibilă pentru cetățenii UE, inclusiv îmbunătățirea etichetării pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor în materie de informare cu privire la alimentele sănătoase și durabile.

Rolul fermierilor, pescarilor și producătorilor

Fermierii europeni, pescarii și producătorii din domeniul acvaculturii joacă un rol esențial în tranziția către un sistem alimentar mai echitabil și mai durabil. Aceștia vor beneficia de sprijin din partea politicii agricole comune și a politicii comune în domeniul pescuitului, prin intermediul unor noi fluxuri de finanțare și al programelor ecologice în vederea adoptării unor practici durabile. Durabilitatea ca marcă a Europei va deschide noi oportunități de afaceri și va diversifica sursele de venit pentru fermierii și pescarii europeni.

Sursa: APPR
Strategia privind biodiversitatea

Totodată, Comisia Europeană a publicat și strategia sa privind biodiversitatea, parte integrantă a aceluiași Green Deal. Potrivit APPR, la Conferința Părților (CoP) din cadrul Convenției privind diversitatea biologică, programată să aibă loc la Kunming, în China, în octombrie 2020, UE ar trebui să-și  facă cunoscută poziția, obiectivele globale pentru protejarea biodiversității și modalitățile concrete de abordare a cauzelor principale ale pierderii biodiversității în UE, cu obiective măsurabile. Comisia va adopta, de asemenea, o toleranță zero în ceea ce privește pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat. 

Noua strategie privind biodiversitatea abordează factorii-cheie ai declinului biodiversității, cum ar fi:

  • utilizarea nesustenabilă a terenurilor și a mării,
  • supraexploatarea resurselor naturale,
  • poluarea și speciile alogene invazive.

Adoptată în plină pandemie de COVID-19, strategia este un element central al planului de redresare al UE, fundamental pentru prevenirea apariției unor epidemii viitoare și consolidarea rezilienței la acestea, precum și pentru oferirea unor oportunități imediate de afaceri și de investiții pentru relansarea economiei UE. Aceasta urmărește, de asemenea, să integreze considerațiile legate de biodiversitate în strategia globală de creștere economică a UE. Strategia propune, printre altele, stabilirea unor obiective obligatorii pentru refacerea ecosistemelor și a râurilor deteriorate, îmbunătățirea sănătății habitatelor și a speciilor protejate din UE, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea poluării, „înverzirea” orașelor noastre, consolidarea agriculturii ecologice și a altor practici agricole favorabile biodiversității și îmbunătățirea sănătății pădurilor europene.

Finanțare în valoare de 20 de miliarde EUR/an pentru biodiversitate

Strategia prezintă măsuri concrete pentru a repune biodiversitatea Europei pe calea redresării până în 2030, inclusiv transformarea a cel puțin 30 % din terenurile și mările Europei în zone protejate gestionate eficient și, pentru cel puțin 10 % din suprafața agricolă, revenirea la elemente de peisaj bogate în diversitate. Acțiunile prevăzute în domeniul protecției, utilizării durabile și refacerii naturii vor aduce beneficii economice comunităților locale, creând locuri de muncă și creștere durabile. Va fi deblocată o finanțare în valoare de 20 de miliarde EUR/an pentru biodiversitate prin diverse surse, inclusiv fonduri UE și finanțare națională și privată.

Un alt obiectiv al celor doua strategii este redresarea economica

În calitate de părți fundamentale ale Pactului verde european, cele două strategii vor sprijini, de asemenea, redresarea economică. În contextul pandemiei de coronavirus, ele urmăresc să consolideze reziliența societăților noastre la viitoarele pandemii și amenințări precum impactul asupra climei, incendiile forestiere, insecuritatea alimentară sau focarele de boală, inclusiv prin sprijinirea unor practici mai durabile pentru agricultură, pescuit și acvacultură și prin abordarea protecției speciilor sălbatice de faună și floră și a comerțului ilegal cu acestea.

Strategiile conțin, de asemenea, importante elemente internaționale. Strategia privind biodiversitatea reafirmă hotărârea UE de a oferi un exemplu pentru a face față crizei biodiversității la nivel mondial. Comisia încearcă să mobilizeze toate instrumentele de acțiune externă și parteneriatele internaționale pentru a contribui la elaborarea unui nou cadru ambițios al ONU privind biodiversitatea la nivel mondial în cadrul Conferinței părților la Convenția privind diversitatea biologică din 2021. Strategia „De la fermă la consumator” vizează promovarea unei tranziții mondiale către sisteme alimentare durabile, în strânsă cooperare cu partenerii săi internaționali.

Obiective UE, Sursa tabel: APPR

Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să aprobe aceste două strategii și angajamentele asumate de aceasta. Toți cetățenii și toate părțile interesate sunt invitați să participe la o amplă dezbatere publică.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole