20 mai 2022 - 07:16

O nouă schemă de ajutor de minimis 1200 de euro pe hectar pentru fermieri!

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește pentru fermieri o nouă schemă de ajutor de minimis, pentru care va aloca, 15 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 3 milioane de euro.

Sprijinul financiar vizează susţinerea producţiei de struguri de masă, iar valoarea maximă prevăzută în noua schemă de ajutor de minimis este de 1.200 euro/ha şi se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021.

Potrivit proiectui de HOTĂRÂRE pentru aprobarea Programului de susținere a producției de struguri de masă pentru anul 2022, pus în dezbatere publică pe site-ul MADR, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României și vizează strugurii de masă Vitis vinifera ssp. Vinifera, nu și soiurile cu destinaţie mixtă.

În document se precizează că sumele reprezentând ajutor de minimis se acordă pentru plantaţii cu struguri de masă pentru o suprafaţă de minimum 1.000 mp şi maximum 10 hectare, inclusiv, şi se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2022. Plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Potrivit actului normativ, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de struguri de masă, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2022, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi producătorilor agricoli persoane juridice.

„Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de struguri de masă, beneficiarii prevăzuți la art. 4 alin. (2) trebuie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: a) să solicite ajutorul de minimis; b) să utilizeze o suprafaţă cultivată cu struguri de masă, de minimum 1.000 mp şi maximum 10 ha inclusiv, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere struguri de masă, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană/a Municipiului Bucureşti”; c) să obţină o producţie de minimum 6.000 kg struguri de masă/ha de pe suprafaţa prevăzută; d) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cu plantaţiile de struguri de masă, în anul 2022, la specificaţia vii nobile pe rod, pentru struguri de masă; e) să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, completat începând cu data înființării culturii și avizat de OFJ; f) să facă dovada producției minime realizate potrivit prevederilor lit. c) prin documente justificative, în funcție de forma de organizare”, se arată în proiectul de act normativ care poate fi consultat aici.

Potrivit reprezentanților MADR, valorificarea producţiei de struguri de masă se face în perioada 15 august – 21 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

În actul normativ se mai precizează că valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.