O nouă plată la hectar pentru fermierii români, din 2024

Ministerul Agriculturii pregătește mai multe măsuri de finanțare pentru fermierii români în 2024. Pe de-o parte, se vor lansa programele ”creditul agricol” și ”creditul fermierilor”, însă Guvernul ia în calcul și o nouă plată la hectar care ar putea fi acordată fermierilor români.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a explicat diferența dintre creditul agricol și creditul fermierilor, precum și perioada în care vor fi implementate acestea.

”Sunt două credite – creditul fermierilor și creditul agricol. Creditul fermierilor este deja notificat la Comisia Europeană, înseamnă un credit cu o dobândă de 1,95%, în care Ministerul Agriculturii va plăti ROBOR-ul și partea de cheltuieli. Asta înseamnă că majoritatea fermierilor care sunt în dificultate pot accesa până la 30% din cifra de afaceri, acest credit cu o dobândă fixă de 1,95%.

Creditul fermierilor este destinat capitalului de lucru, iar creditul agricol reprezintă partea de investiții și achiziționare de terenuri. Creditul agricol este cu o dobândă de 2% + ROBOR. (…) Acest credit va fi lansat din 1 ianuarie, până pe 31 iunie, când se finalizează cadrul Ucraina. Punem la dispoziție un plafon de 4 miliarde de lei pentru aceste credite”, a precizat Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totodată, potrivit șefului MADR, Guvernul are intenția de a lansa și o nouă plată la hectar pentru fermierii care au înregistrat pierderi din cauza războiului din Ucraina. Și această plată ar urma să fie implementată anul viitor.

”Știm că fermierii au fost afectați de acest război pornit de Rusia împotriva Ucrainei, cheltuielile cu transportul au crescut, cheltuielile cu inputurile au crescut, și sigur vom veni cu măsuri pentru fermieri, pe de-o parte de finanțare, dar din discuțiile pe care le-am avut cu domnul premier o să venim și cu un sprijin pentru pierderile înregistrate de către fermieri. Cred că va fi o plată la hectar de anul viitor”, a mai subliniat ministrul agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole