O nouă năpastă pândește România: GRIPA AVIARĂ!

Asupra fermelor și gospodăriilor românești planează o nouă năpastă: gripa aviară a ucis deja zeci de mii de păsări la granița României. De altfel, cu doar câteva zile în zile în urmă, și în țara noastră a fost semnalat un caz de gripă aviară la o lebădă de vară găsită moartă în județul Călărași.

Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat miercuri că a descoperit mai multe cazuri de infecţie cu gripă aviară la ferme de păsări din judeţele Hajdu-Bihar şi Szabolcs-Szatmar-Bereg, în zona de est şi nord-est a Ungariei, transmite MTI, preluată de AGERPRES.

Autoritățile maghiare au efectuat inspecții în mai multe ferme de păsări din localităţile Nyiradony şi Patroha după ce a primit informaţii cu privire la creşterea ratei deceselor şi scăderea consumului de nutreţ pentru păsări, fiind demarate deja procedurile de sacrificare pentru aproximativ 14.500 de raţe şi 19.500 de găini, a precizat Nebih.

Conform unor ordine emise de şeful autorităţii sanitar-veterinare maghiare, păsările trebuie ţinute în spaţii închise în judeţele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad-Csanad, Gyor-Moson-Sopron, Hajdu-Bihar, Komarom-Esztergom şi Szabolcs-Szatmar-Bereg, exceptând cazurile în care spaţiile în aer liber sunt protejate cu plase împotriva păsărilor sălbatice. De asemenea, nutreţul şi apa pentru păsări trebuie depozitate în containere închise, a precizat Nebih.

Și în Cehia, autoritatea sanitară veterinară a anunţat marţi că, pentru a reduce riscul apariţiei unor focare de gripă aviară, îi va forţa pe crescătorii de păsări să îşi ţină păsările închise.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

De obicei, gripa aviară începe să se manifeste în timpul migrației de toamnă, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole