O nouă linie de finanțare de 300.000 EURO/fermă! Cererile se depun la AFIR

instalarea tinerilor fermieri linie de finantare fermele de familie fonduri europene IMM Invest microgranturi finantari ferma 5.000 euro Start-up nation garanții finantare noul fermier ministerul agriculturii renta viagera agricola avans APIA PNDR ministrul agriculturii ajutorul de stat fonduri europene ghiduri ANT 24 de luni tinerii fermieri submăsura 4.1 AFIR crescatorii de animale creditul agricol agropensiuni schema de plata

Prin noul Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027 va fi implementată o nouă linie de finanțare specială pentru fermieri. Este vorba despre intervenția DR-17, dedicată investițiilor în sectoarele hamei și/sau struguri de masă.

Prin această linie de finanțare, Ministerul Agriculturii speră să stimuleze aceste sectoare de activitate, pentru că țara noastră are un deficit major în ceea ce privește producția de struguri de masă și hamei, consumul intern fiind într-o pondere covârșitoare asigurat prin import.

Beneficiarii eligibili sunt:

  • fermieri, cu excepția persoanelor fizice;
  • cooperative agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri;
  • grupuri și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.

Condiții de eligibilitate:

  • Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
  • Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 4.000 euro SO pentru struguri de masă și 4105 euro SO pentru hamei;
  • Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției;
  • Viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată în baza documentației tehnicoeconomice;
  • Investiția va respecta prevederile legislației naționale în vigoare aplicabilă proiectului;
  • Încadrarea în zona de favorabilitate pentru cultura de hamei;
  • În cazul înființării și/sau replantării plantațiilor de struguri de masă sau hamei solicitantul trebuie să utilizeze doar material de plantare din categoria biologică certificat sau dintr-o categorie superioară;
  • Solicitantul trebuie să prezinte proiectul tehnic avizat de Institutul de profil;
  • În cazul proiectelor care propun procesare/depozitare/condiționare, minimum 50% din produsele agricole care sunt supuse procesării/depozitării/condiționării trebuie să provină din exploatația proprie și/sau din exploatațiile membrilor (în cazul formelor asociative);

În cazul proiectelor care își propun simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă pe care o pot obține fermierii din fonduri europene este de 300.000 euro/proiect. În cazul proiectelor mai complexe, se poate ajunge până la 1.000.000 euro/proiect. Intensitatea sprijinului nu poate depăși 65% din costurile eligibile.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 răspunsuri

  1. Bună ziua mă numesc Grigore Buciu din Sălaj Șimleu Silvaniei întrebare? De ce nu avem acces (facilități) noi țărani adevărați din tată în fiu la acele finanțări că de stat că europeni că atâta zonală de parcă pe toate mediurile de comunicații sunteți gata să ne amendați (îchisoare) ca să acceptăm acea muncă foarte grea și totodată f. Frumoasă? Am 53 ani 43 ani soția 4 copii minori supraviețuiesc din agricultură, zootehnie, gospodărie etc. Acces la vreo 8-10 hectare teren ,cu acte ,în curs de a finaliza din acte, cu posibilitate și dorință de a cumpăra mai mult teren aci într-o brazdă în aceste 8-10 hectare ., am plantat 1200 de puiet de nuc ., lupt din răsputeri pentru al întreține fără utilaje, fără muncitori,etc s-ar putea face ecologic agricultură împreună cu zootehnie ,am curaj să vă provoc și la o grădină zoologică ,ca, aș fi ambițios să pun. Terenul, zona, clima ,așezarea geografică lo permite și nu am numai 10 clase, dece nu îmi întindeți o mână de ajutor, contra cost bine înțeles, nu aș accepta mila birocrației care o văd teribilă și obstaculizantă pentru cei asemănători mie și ar mai fi foarte f. F. Multe. Mulțumesc frumos Grigore Buciu!!!

  2. Domnule Grigore Buciu !
    Puteți merge direct la AFIR !!! Sau la un birou de consultanta unde va poate îndruma să accesați fonduri prin măsurile aferente… Nu se va întâmpla nici o minune daca nu mergeți personal sa vă interesați !!!
    Sper să întâlniți persoane binevoitoare care sa vă îndrume …!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.