Este OFICIAL! O nouă formă de sprijin pentru crescătorii de animale!

crescătorii de animale ANZ bovine și ovine subventii

Crescătorii de animale au de acum la dispoziție o nouă formă de sprijin.

Astfel, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va elibera de acum înainte și pentru crescătorii de animale adeverințe cu care se pot încasa în avans subvențiile plătite de la bugetul de stat.

Potrivit Ordinului nr. 214/2022 pentru aprobarea încheierii de convenţii cu instituţiile bancare şi nebancare privind finanţarea schemei privind ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, precum şi a cuantumului de plată înscris în adeverinţa emisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), publicat pe 29 iulie 2022, în Monitorul Oficial, vor putea fi eliberate adeverințe pentru ajutoarele naționale tranzitorii (ANT), subvenție plătită de la bugetul de stat.

Facem precizarea că, până anul acesta, adeverințele APIA pentru contractarea creditelor garantate cu subvențiile erau eliberate doar pentru plățile directe pe suprafață și plăți compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală. 

Actul normativ intrat în vigoare pe 29 iulie stabilește și cuantumul ANT pentru bovine, ovine și caprine, înscris pe adeverințe, pentru acest an:

„Art. 1. — Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie convenții cu instituțiile bancare și nebancare privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemei privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, precum și a cuantumului de plată înscris în adeverința emisă de APIA.

Art. 2. — Valoarea înscrisă de APIA în adeverința eliberată va fi de 65% din cuantumul în lei stabilit de APIA în baza plafoanelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 294/2022 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic pentru anul de cerere 2021, respectiv:

ajutorul național tranzitoriu în sectorul lapte — schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 — L) — 61,25 lei/tonă;

— ajutorul național tranzitoriu în sectorul carne — schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8 — C) — 213,20 lei/cap;

— ajutorul național tranzitoriu speciile ovine/caprine — schema cuplată de producție, (ANTZ — 9) — 15,21 lei/cap.

Art. 3. — (1) Beneficiarii care au depus cereri în condițiile prevăzute la art. 1 pot solicita eliberarea adeverințelor de către APIA.

(2) APIA nu va elibera adeverințe pentru beneficiarii schemei privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, care sunt înscriși cu debite în Registrul debitorilor europeni și/sau Registrul debitorilor naționali și care nu au fost recuperate de APIA până la solicitarea adeverinței”, se arată în Ordinul nr. 214/2022 al MADR.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

  1. In 2020 au primit ajutor si crescatorii cu exploatatii comerciale Tip A, dar in 2021 si se pare si 2022 nu primesc. Conditiile de integistrare sunt in prezent cam aceleasi cu cele pentru autorizare. Daca Dsv nu mai face diferenta intre cele 2 tipuri de ce oare face guvernul? Fermierii inregistrati cu Expl. Com.Tip A trebuie sa creasca animale in aceleasi conditii ca fermierii autorizati. De ce trebuie ajutati doar unii. Oare se doreste disparitia celorlalti? Datorita nr.lui mai mic de animale in exploatatiile de tip A, includerea acestora in ajutor nu poate avea un impact bugetar semnificativ.Poate cineva sa raspunda la aceasta intrebare? Cate este explicatia? Din nou incompetenta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture