28 iulie 2021 - 03:52

O noua cooperativa agricola atrage din ce in ce mai multi membri

Conform canalului francez france24, preocuparea constantă a oamenilor față de problemele apărute în urma schimbărilor climatice, i-au determinat pe olandezi să creeze un nou model de cooperativă agricolă bazat pe “bogățiile, dar și nevoile naturii, folosind noile tehnologii”.

În acest sens, în sudul Olandei în localitatea Boxtel se găsește prima “fermă populară” unde sute de găini și zeci de porci și vite sunt lăsate cât mai libere. Ceea ce este unic în cazul de față este faptul că această fermă este controlată de nu mai puțin de 200 de familii. Acestea hotărăsc de comun accord ce anume să producă pe teritoriul respectiv, iar produsele rezultate le impart în fiecare sâmbătă și le consumă.

În ceea ce privește aderarea la cooperativă, procesul este relativ simplu însă implică anumite costuri. Persoanele interesate sunt nevoite să achite taxa de aderare în valoare de 2000 de euro, iar odată dobândit statutul de membru, fiecare trebuie să plătească 10 euro/persoană. Odată finalizată aderarea, membrii primesc în funcție de sezon alimentele produse acolo, “produse de-ale locului, naturale, sustenabile”. Actualmentele, produsele în cauză reprezintă 60% din regimul alimentar a 500 de oameni.

Amintim faptul că datorită metodelor intensive de producție agricolă, Olanda este al doilea mare exportator agricol din lume (dupa Statele Unite), iar aici, agricultura are un rol-cheie având în vedere vulnerabilitatea la schimbările climatice.

Pentru continuarea dezvoltarii agricole olandeze, ministrul agriculturii a conceput un plan de 135 de milioane de euro pentru asistența tranziției la agricultura “circulară”, pentru “a nu mai produce cât mai ieftin cu putință, ci de a produce cu cea mai mică pierdere de materie brută și cu un management al solului, apei și naturii”.

În viitorul apropiat, o adoua fermă la fel ca cea de la Boxtel o să fie inaugurată.