Agreena, companie daneză cu prezență activă în 18 țări europene, a comunicat recent susținerea programului “Educație pentru Biodiversitate în Spații Urbane” al WorldSkills România, dedicat creșterii gradului de conștientizare a importanței protejării biodiversității. Programul WorldSkills are ca obiectiv principal educația și sensibilizarea elevilor și profesorilor din clasele I-XII cu privire la rolul crucial al polenizatorilor în ecosistem și la metodele de conservare a biodiversității urbane. Inițiativa este dezvoltată de WorldSkills România, cu susținerea AsoP și Lerero și co-finanțarea din partea proiectului Erasmus+ EPLUG (European Platform for Urban Greening), Agreena fiind sponsor principal.
În cadrul unui eveniment online organizat recent de Agreena cu participarea WorldSkills, s-a vorbit, printre altele și despre importanța protejării polenizatorilor, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Mai mult, s-a explicat de ce agricultura este o industrie ce poate aduce schimbări pozitive majore în acest sens și despre cum fermierii contribuie la protejarea biodiversității prin practicile agronomice de agricultură regenerativă, cunoscut fiind faptul că acestea sunt benefice pentru mediu și climă. Cea mai populară practică din România, conform declarațiilor Mihaelei Vasile, Market Lead România și Moldova la Agreena, este no-till sau semănatul direct sau practicarea lucrărilor mimine ale solul, pentru a se evita disturbarea acestuia și pentru a proteja, astfel, biodiversitatea direct din teren.
Programul susținut de Agreena se desfășoară la nivel național și are ca scop creșterea numărului de școli implicate. Simona Păcurar, manager de proiect WorldSkills, a comunicat că parametrii în care se va lucra cu elevii: materialele educaționale specifice sunt oferite gratuit, în format digital interactiv și electronic, facilitând astfel accesul la informații și activități educaționale de calitate.
Agreena își propune să ofere exemple de bune practici în liceele agricole și să propună activități concrete de conservare a biodiversității locale. Atât în cadrul programului AgreenaCarbon în care sunt invitați să se înscrie fermierii ce fac tranziția spre agricultura regenerativă, cât și în fiecare inițiativă externă pe care o susține, compania urmărește și componenta educațională prin care se face transfer de cunoștințe către anumite comunități de impact. Astfel că, Agreena, din poziția de lider european în agricultura carbonului, își asumă și o poziție de pionierat și în girarea informațiilor vitale pentru combaterea schimbărilor climatice către generațiile mai tinere, conturând proiecte cu impact pe termen lung.
Programul “Educație pentru Biodiversitate în Spații Urbane” este dedicat tuturor nivelurilor de învățământ, de la nivel primar până la nivel liceal, și urmărește dezvoltarea capacității de cooperare între școli și comunitatea locală pentru soluționarea problemelor de dezvoltare durabilă. În plus, participanții au acces la o platformă online bogată în materiale educaționale și activități practice, în cadrul unui sistem de învățare mixt.
Prin intermediul acestui program, Agreena și ceilalți parteneri își reafirmă angajamentul pentru protejarea mediului și pentru educarea viitoarelor generații în spiritul conservării biodiversității și al sustenabilității.