12 mai 2021 - 23:20

O importanta fabrica de lactate din Romania, in pragul falimentului

Una dintre cele mai cunoscute fabrici de produse lactate din Iași a ajuns în pragul falimentului după aproape 30 de ani de producție continuă. Fosta companie de stat se confruntă cu dificultăți financiare, motiv pentru care conducerea a cerut intrarea în insolvență după ce a vândut mai multe spații comerciale. Înființată în urmă cu aproape 30 de ani, în momentul de față, în acționariatul societății se găsesc zece persoane fizice și juridice. Romlacta SA a furnizat pentru multă vreme produse lactate, în special brânzeturi, către unitățile spitalicești din zona Moldovei. Aproape 20 de salariați, câți mai lucrează în prezent la Romlacta SA Iași, își pierd locurile de muncă, transmite bzi.ro.

Cunoscuta fabrică de produse lactate Romlacta SA este în prag de faliment. Din cauza problemelor financiare, conducerea societății a solicitat la începutul acestui an intrarea în insolvență a companiei, depunând în acest sens un dosar la Tribunalul Iași. Specializată mai ales în fabricarea brânzeturilor, compania cu o vechime de aproape 30 de ani a livrat în ultima perioadă produse în spitalele din zona Moldovei. În ultimul an de activitate, conducerea firmei a raportat un profit de doar o mie de euro la o cifră de afaceri de circa 1,3 milioane de lei. Aceasta a fost și tendința ultimilor ani a cifrei de afaceri, ținând seama de faptul că profitul Romlacta SA nu a depășit în ultimii ani 2 mii de euro din 2013 și până în prezent. Datoriile totale ale companiei se ridică la doar 575.927 lei, însă nu mai are bunuri cu care să poată fi acoperite.

Compania înființată în 1994 a rămas cu 20 de angajați care sunt acum concediați.

Firma a avut inițial sediul central în Pașcani, acolo unde a deținut mai multe spații comerciale care au fost vândute în ultimii ani. Între timp, compania și-a mutat sediul social la Lețcani și, cu toate că a înregistrat o ușoară creștere financiară după mutare, nu a reușit să se mențină pe piață.

Practic, compania a reușit să treacă de la pierderi de 243.522 la un profit minim în doar un an, însă asta nu a fost suficient. „Romlacta SA este o întreprindere din România, cu sediul central în Lețcani. Aceasta operează în industria fabricarea brânzeturilor. Compania a fost înființată la 19 iulie 1994… în prezent are un număr total de 17 (2018) angajați. Din ultimele date financiare, compania Romlacta SA a raportat o creștere a venitului net de vânzări de 25,91 la sută. Total active au înregistrat creștere de 11,15 procente. Marja profitului net a companiei Romlacta SA a crescut cu 0,55 la sută”, după cum se arată în prezentarea și în raportul financiar contabil al Romlacta SA.