O fermă ca-n Vest în Țara Oașului

guvernvaciLocuitorii Țării Oașului sunt renumiți mai ales pentru trei lucruri: măiestria cu care știu să lucreze lemnul, palinca pe care o fac și priceperea în ceea ce privește creșterea animalelor.
Ferma SC Zootehnica SA Crișani este un exemplu în acest sens. Construită după cele mai noi standarde în domeniu,  exploatația cuprinde aproximativ 400 ha de terenuri agricole, trei grajduri ultramoderne, spații tehnologice, precum și o locuință de serviciu.
Pe cele 400 de hectare se cultivă porumb siloz, triticale, păioase și lucernă, care sunt apoi folosite pentru hrana animalelor. După cum spune Sorin Dindirigan, administratorul ei, o atenție deosebită este acordată rotației culturilor, după normele tehnologice, astfel încât să se poată obține rezultate optime și să fie evitată apariția și înmulțirea dăunătorilor.
Totul a început acum cinci ani. Atunci, cu fon­durile europene obținute au fost construite grajdurile.
Cu banii obținuți în urmă cu cinci ani au fost ridi­cate grajdurile. Așa cum spuneam, tehnologia adop­tată este una de ultimă generație. Structura este metalică, pereții laterali sunt, de fapt, niște prelate care se pot monta sau strânge, în funcție de necesități. Înălțimea grajdurilor depășește cinci metri la streașină.
„Vacile au fost achiziționate acum patru ani, la o licitație, în Germania. Prețul lor a variat între 1.500 și 1.800 euro/cap“, spune Dindirigan. Toate sunt din rasa Fleckvich.
La ora actuală, în fermă există un efectiv-matcă de 200 de capete, la care se adaugă 165 de viței și vaci care se pregătesc de fătare. Viţeii sunt ținuți în fermă până în jurul vârstei de șase luni. După aceea sunt transportați într-o altă fermă, unde sunt crescuți și, mai apoi, junincile sunt inseminate. La aproximativ șase-șapte luni după montă, revin la ferma de bază.(Integral pe lumeasatului.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole