4 august 2021 - 22:53

O FABRICA NASCUTA DIN DRAGOSTE PENTRU OAMENI, NEVOIE SI PASIUNE

Siropul de cătină şi gogosarii muraţi umpluţi cu boabe de strugure sunt câteva dintre noile produse bio lansate pe piaţă, în această toamnă, de mica fabrică de conserve şi murături înfiinţată de un preot din comuna buzoiană Berca. Întreaga productie este realizată numai cu materie primă cumpărată de la producătorii locali. Medicii recomandă consumul de produse din cătină în special în sezonul rece, pentru că aceste fructe contin foarte multe vitamine si minerale.

Siropul îmbuteliat în sticle de un litru ajunge în cămara fabricii, unde este etichetat şi livrat apoi pe piaţă.

Cătina este noua materie primă a fabricii din Berca. Fostele gospodine, acum angajate, se ocupă de transformarea bobiţelor pline de vitamine în siropul aducător de sănătate.  Prepararea licorii se face după reţete preluate de la bătrânii din zona de munte a Buzăului.

Despre modul de preparare, Ecaterina Sava spune că “se spala in mai multe ape si apoi se fierbe catina cu apa, aproximativ 30 de minute pana se inmoaie, după aia se pasează sa iasa tot miezul si apoi se fierbe cu zahar timp de 20 de minute, pana se incheaga lichidul. Este un remediu bun pentru copii, pentru raceli, alunga oboseala, creste imunitatea si pofta de mancare”. A învăţat reţeta din copilarie, de la parinti, care le faceau când erau mici, pentru raceala.

Daniela Necula, administratorul fabricii, spune despre sirop ca este un produs 100% natural si ca in zona este suficienta materie prima, pe care o cumpara de la cultivatori. unde ajung produsele. “Ideea ne-a venit acum cativa ani, cand am vazut ca pe piata produsele sunt din ce in ce mai scumpe, ca noi avem in spate un camin de copii si unul de batrani si ca ne trebuiesc produse cat mai sanatoase. Am observat copiii nostri din centrul de plasament ca au crescut si au nevoie de un servici, si atunci am aplicat la programul Fabricat in tara lui Andrei, am primit un grant si am facut efectiv fabricuta. … Produsele noastre ajung atat la clientul final, prin prezentarea la diverse targuri si expozitii, cat si in diferite magazine“.

O noutate pentru această toamnă este reprezentată de producerea unui sortiment de gogoşari umpluti cu boabe de struguri, alaturi de dulceata de catina, gogosari in sos, ardei umpluti cu varza, etc.

Specialiştii recomandă consumul de cătină sau de produse din această plantă pe toată perioada anului, dar în special iarna.

Dr. Ecaterina Zoican, medic diabet, nutritie şi boli metabolice spune despre cătină: “Fiind bogata in vitamine si minerale, are multiple proprietati. Este un puternic antioxidant si creste imunitatea organismului, daca il consumam un timp mai indelungat. Astfel, ne ajuta sa luptam cu infectiile virale sau bacteriene, mai ales cele respiratorii. Se recomanda sa consumam catina pe toata perioada iernii, sub diverse forme, cum ar fi ceaiul sau sucul de catina, dar cel mai usor este sa preparam in casa un sirop de miere si catina in proportii egale si sa consumam aproximativ o ligurita la mesele principale. De asemenea, uleiul de catina este benefic in bolile gastrointestinale si combate constipatia, daca este consumat ca atare. Are efect cicatrizant si incetineste imbatranirea, folosit extern, direct pe piele si in zonele cu mai multe riduri. Produsele din catina combat radicalii liberi, astfel se imbunatateste starea generala a organismului”. 

Fabrica din Berca produce conserve de legume, fructe şi murături după metode tradiţionale de mai bine de doi ani. Producţia este valorificată în târguri sau expoziţii cu produse româneşti, in diverse magazine sau prin intermediul internetului.