O crima: Delta Dunarii este transformata pas cu pas in teren agricol

Delta Dunării se transformă într-un mare teren agricol, peste 5.300 hectare de amenajări piscicole fiind date în acest an agriculturii. Grav este că solul, odată tratat pentru a aduce profit agricultorilor, nu mai poate fi folosit niciodată ca bazin piscicol.

Din păcate, Consiliul Judeţean Tulcea, care deţine o optime (71,300 hectare) din întreaga suprafaţă a Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (580.000 hectare), a decis în 2019 ca peste 5.300 hectare de amenajări piscicole să fie date agriculturii. „Este cea mai mare suprafaţă trecută în registrul agricol, din ultimii ani, în Rezervaţia Biosferei“, confirmă oficiali ai deltei. Portiţa de transformare a acestor terenuri, care să fie scoase din circuitul piscicol, a fost dată printr-o lege din 2015, în timpul Guvernului Ponta. 

Legea nr. 283/2015 a adus modificări Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, oferind posibilitatea acestei transformări „doar dacă“ proprietarul (sau arendaşul, sau concesionarul) aducea un studiu întocmit de un expert care să explice că acolo nu se mai poate face acvacultură. 

Calea agriculturii era deja arătată fermierilor, prin acordarea de subvenţii pe hectar, astfel că pescuitul a fost abandonat în favoarea vânătorii de terenuri. Conform unei statistici Agerpres, pe terenul deţinut de Consiliul Judeţean Tulcea.

Ca urmare, în extravilanul localităţilor din Deltă, balanţa s-a înclinat deja spre agricultură: cele 71.292 hectare ale CJT erau constituite din 34.912,35 hectare de amenajări piscicole şi din 32.196,91 hectare de amenajări agricole, iar suprafaţa agricolă devine mai mare decât cea piscicolă, ajungând la o întindere de aproape 37.500 hectare.

Principalele amenajări agricole din Delta Dunării sunt în zonele Pardina, Sireasa, Dunavăţ-Murighiol şi Carasuhat, dar specialişti ai Deltei spun că în toată rezervaţia (excluzând din calcul complexul lagunar Razim-Sinoe, cel mai mare din ţară), suprafaţa a devenit mai mult agricolă. În plus, temerea lor cea mare este că Delta Dunării urmează să fie teren de joacă pentru vânătoare.

Grav pentru deltă este că solul, odată tratat chimic pentru agricultură, nu va mai putea fi folosit niciodată ca bazin piscicol. Desecarea amenajării, îndepărtarea stufului, tratamentele chimice aplicate, fertilizarea solului şi pesticidele înseamnă o conversie ireversibilă, informează Adevărul.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.