O comoară arhitectonică: Satul conacelor seculare

viscriSituat la aproximativ 30 de kilometri de Brașov, în mijlocul unei păduri de fag în apropiere de drumul spre Târgu Secuiesc, se ascunde satul Bicfalău. Localitatea este ca o comoară ce adăposteşte 36 de conace, vechi de sute de ani, care au aparţinut odinioară nobililor maghiari.
Satul Bicfalău a fost atestat documentar încă din secolul al XIV-lea şi nu a avut niciodată mai mult de 400 de locuitori. Însă doar oamenii înstăriţi au scris istoria în aşezarea de la poalele Carpaţilor de Curbură. În urma lor au rămas 36 de conace ridicate de grofii maghiari, acum trei-patru secole. „Sunt de o valoare foarte mare pentru că, unde găsim într-o comună mică, 30 de locuinţe din secolul 17? Deci este o bijuterie, un micro cosm al monumentelor istorice. Bicfalăul e cumva un exemplu în a păstra monumentele istorice în dotare şi dacă aţi fost, vedeţi, cutreierând satul sau comuna, este ordine şi oamenii cumva sunt mândri de ceea ce au acolo”, a precizat Mihály Vargha, directorul Muzeului Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe.
Din păcate, nu toate construcţiile cândva impunătoare îşi păstrează neştirbit farmecul de odinioară. Multe au fost abandonate, iar pe altele proprietarii nu au avut bani să le refacă. În judeţul Covasna există peste 110 castele şi conace cu o valoare istorică şi arhitectonică inestimabilă.
Conac cumpărat la preț de „Dacie”
Cei care şi-au cumpărat un conac în Bicfalău şi au investit în lucrări de restaurare nu au niciun regret. Janos Kerezsi s-a mutat aici fermecat de frumuseţea locului. Fost director al Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe, el a cumpărat o casă în Bicfalău înainte de revoluţie. „Preţul era la preţul unei Dacii standard de atunci, deci 70.000 de lei şi de atunci nu am mai apucat niciodată să mergem la mare cu copiii că era de lucru aici, trebuia să renovăm toată casa că era lăsată aşa puţin în paragină”, a povestit Janos Kerezsi, proprietarul conacului. Conacul are nu mai puțin de șase încăperi, o prispă boltită şi o grădină de toată frumuseţea. După lucrările de reabilitare, care au durat zece ani, conacul arată acum ca nou. (Integral pe bizbrasov.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole