O BISERICĂ VECHE, RESTAURATĂ PRIN PNDR

Biserica din lemn din satul hunedorean Boz, comuna Brănişca, va fi restaurată cu ajutorul unei finanţări europene în valoare de peste 250.000 de euro, fondurile fiind câştigate de Parohia Boz în baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Biserica a fost ridicată la 1701, iar Parohia Boz este singura din Regiunea Vest care a reuşit să obţină o finanţare nerambursabilă pentru refacerea lăcaşului de cult. Chiar şi acum, în biserică se mai fac slujbe la sărbători importante sau hramuri.

Biserica a mai suferit intervenţii în decursul timpului, în anul 2012 fiind necesară înlocuirea acoperişului din şiţă, pentru că altfel monumentul s-ar fi degradat iremediabil. Lucrarea a fost posibilă cu ajutorul Fundaţiei ‘Pro Patrimoniu’ din Bucureşti, după care s-a decis căutarea unei forme de finanţare pentru restaurarea întregii biserici.

Proiectul prevede restaurarea completă a monumentului istoric, cu schimbarea părţilor afectate din lemn, subzidiri şi fundaţii. Vor mai fi restaurate componentele artistice, pictura, alte icoane şi mobilierul.

„Proiectul are o istorie interesantă. Este inclus într-un program al Fundaţiei Pro Patrimoniu care se cheamă ’60 de biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei’ şi care monitorizează starea bisericuţelor din această zonă şi sprijină sau ajută de urgenţă în cazurile grave. Acesta a fost unul dintre cazurile grave, în anul 2012, când am sprijinit repararea învelitorii de şiţă, cu voluntari, cu meşteri plătiţi din fonduri private. Apoi s-a legat o relaţie foarte bună cu comunitatea şi cu parohia, după care a apărut ideea continuării reparaţiilor”, a explicat arhitectul Raluca Munteanu, coordonator de proiect în cadrul Fundaţiei „Pro Patrimoniu” şi vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti.

Pe lângă lucrările ce se vor desfăşura în şantierul de bază, Fundaţia „Pro Patrimoniu” are în plan să organizeze în satul Boz un atelier intitulat ‘Dulgheri fără frontiere’, cu parteneri din Norvegia şi dulgheri din toată lumea. Aceştia vor veni să discute şi să exemplifice practici de dulgherie tradiţională, încă valabile, pe care autorii proiectului speră să le reactiveze în zonă.

„Oamenii din Boz sunt încântaţi datorită faptului că patrimoniul şi istoria lor sunt aduse la viaţă prin această restaurare. Deşi din punct de vedere financiar nu ar fi putut face niciodată această lucrare, ne-au sprijinit atunci când am avut nevoie cu cazarea şi masa celor care au lucrat acolo. Este greu să derulezi un asemenea proiect, dar nu imposibil. Dacă este stăruinţă, nădăjduim, batem la uşi – unele se închid, batem din nou. Mergem mai departe”, a conchis părintele Dacian Popescu.

Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani şi jumătate, estimându-se că va fi finalizat la jumătatea anului 2019, potrivit AGERPRES.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.