26 ianuarie 2022 - 13:15

Acțiune fără precedent în România: O „armată” de 400 de voluntari pleacă pe urmele urșilor!

România lansează un recensământ fără precedent al urşilor din Carpaţi. Organizaţiile neguvernamentale se tem însă că acțiunea va face din aceste animale o ţintă uşoară, în timp ce controversele legate de prezenţa invazivă a urşilor sunt în toi, informează vineri AFP, citată de AGRERPRES.

400 de experţi şi voluntari vor merge în lunile următoare pe teren pentru a preleva mostre de fecale şi păr pentru analize ADN, a declarat pentru AFP ministrul mediului, Tanczos Barna, arătând că scopul acestui proiect „de o amploare fără precedent”, finanţat de Bruxelles cu 11 milioane de euro, este de a „evalua mărimea populaţiei de urşi”.

Estimările făcute în anii 1990 arătau că pădurile seculare ale României adăpostesc aproximativ 6.000 de urşi bruni, cel mai mare număr din Europa, cu excepţia Rusiei. Autorităţile consideră însă că acest număr este subestimat, având în vedere afluxul exemplarelor care caută hrană în satele din Transilvania.

Din cauza numărului tot mai mare de atacuri – în jur de 100 în ultimii trei ani –, furia populației este în creştere, relatează jurnaliștii de la AFP.

La sfârşitul lunii iulie, un cioban a fost grav rănit, în timp ce un al doilea cioban, care reuşise să scape, a fost găsit mort la 300 de metri distanţă, cu urme de muşcături şi gheare.

Până în prezent, au fost înregistrate doar urmele lăsate de urşi în zăpadă sau noroi, însă colectarea excrementelor şi a părului va permite, potrivit ministrului Mediului, crearea unei baze de date, în care fiecare probă va fi stocată cu un cod de bare.

Robin Rigg, preşedintele Slovak Wildlife Society, cunoaşte această procedură, pe care a folosit-o pentru a număra lupii. Expertul irlandez spune că ea poate oferi o mulţime de informaţii, cum ar fi sexul animalului sau eventualele legături de înrudire cu alte exemplare.

Important este să se cerceteze amănunţit şi „să se colecteze de trei ori mai multe eşantioane decât numărul estimat de animale”, a subliniat, pentru AFP, Djuro Huber, profesor la Universitatea din Zagreb (Croaţia).

Deși sunt de accord că proiectul, care include şi crearea primului sanctuar public pentru urşi, ar putea fi util, activiştii pentru drepturile animalelor se tem că acesta ar putea deschide calea pentru reluarea vânătorii, dacă se va dovedi că există „prea multe” exemplare. Din acest motiv. Cristian Papp, un oficial al World Wildlife Fund (WWF), solicită „transparenţă în colectarea şi interpretarea datelor”.

Vânătoarea sportivă, care atrăgea pasionaţi din întreaga lume în căutarea unui „trofeu”, a fost interzisă din 2016 pentru a proteja specia, însă un decret recent provoacă deja îngrijorare în rândul ONG-urilor. În încercarea de a linişti populaţia, guvernul, până acum singurul care putea autoriza uciderea urşilor de la caz la caz, a decis să acorde autorităţilor locale dreptul de a decide asupra vieţii sau morţii unui urs agresiv.

„Sub pretextul periculozităţii lor, se pregăteşte un masacru al acestor animale adesea înfometate, victime ale defrişărilor, ale reducerii şi distrugerii habitatului lor şi ale unei încercări de demonizare a lor de către organizaţii de vânători”, a declarat Fundaţia Brigitte Bardot ca răspuns la noul decret.

„Aceste acuzaţii sunt nefondate”, a fost răspunsul ministrului Tanczos Barna. „Un urs nu va fi împuşcat decât în situaţii critice, dacă pune în pericol viaţa oamenilor”, a subiniat demnitarul, fiind preferată „relocarea” animalelor departe de aşezări.

Pentru Marton-Csaba Bacs, primarul satului Bixad, din judeţul Covasna, „situaţia a devenit nesustenabilă”. În fiecare zi, „urşii devastează livezile, atacă oile şi au intrat chiar şi în curtea clinicii”, s-a plâns el jurnaliștilor AFP.

În judeţul vecin Harghita, urșii au fost văzuţi pe un peron de cale ferată sau chiar în bucătăria unui restaurant, potrivit jandarmilor, care au fost chemaţi de 12 ori într-un singur weekend, luna trecută, pentru a îndepărta urşii care se plimbau în zonele turistice.

„Suntem în gura ursului aici, sătenii sunt speriaţi”, a spus Bacs.

„Relaţia dintre om şi urs s-a deteriorat. Dacă statul nu intervine, oamenii disperaţi pot recurge la soluţii ilegale”, a declarant, la rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna.