27 mai 2022 - 09:26

NUTRITIA SI IMBUNATATIREA PERFORMANTEI SCROAFELOR PRIMIPARE

Performanța scroafelor a crescut în ultimii ani datorită îmbunătățirilor în genetică și nutriție. Însă, unele soluții nutriționale, pentru a face față cererilor crescute ale scroafelor, sunt încă insuficient utilizate; carbohidrații reprezintă o astfel de soluție. Fermierii au nevoie de scroafe puternice și sănătoase pentru a crește purcei sănătoși și cu dezvoltare rapidă. Dar cea mai mare provocare a scroafelor este aceea de a alăpta purceii fără a pierde prea mult din rezerva de proteine. Prin urmare, consumul de furaje și utilizarea nutrienților trebuie optimizat, dupa cum a relevat studiul cu titlul ”Sows in top condition during lactationa”, realizat de o echipă de cercetători ai companiei franceze Adisseo și publicat de PigProgress.

Mărirea digestibilității dietelor:

Digestibilitatea dietelor scroafelor este afectată de capacitatea lor de a digera polizaharidele non-amidon, iar ca anti-nutrienți, se reduce digestibilitatea, prin imobilizarea nutrienților, modificarea vâscozității dietei și a fermentației. Adăugarea de carbohidrați este comună în regimurile de creștere a porcilor. Utilizarea lor este justificată, deoarece furajele sunt, de obicei, foarte fibroase, iar consumul este adesea limitat.

În timpul alăptării, cerințele de energie ale scroafei cresc dramatic, iar aportul de hrană se auto-limitează în primele zile după fătare. În timpul acestor modificări metabolice semnificative, este necesară mobilizarea rezervelor corporale, deoarece, dacă acest echilibru energetic negativ persistă, atunci scroafele își pierd greutatea și producția de lapte este afectată. Acest lucru este în detrimentul, atât al scroafei cât și al purceilor ei, iar cantitatea și calitatea laptelui joacă un rol esențial pentru sănătatea și creșterea purceilor.

Din punct de vedere economic, numărul și greutatea purceilor la înțărcare este un indicator al performanței viitoare a scroafei. Dacă ele nu sunt în stare bună, atunci când purceii lor sunt înțărcați, va dura mai mult timp pentru ca aceasta să se refacă, iar dacă ciclul se repetă, performanța reproductivă pe termen lung și longevitatea sunt reduse.

Introducerea complexului de carbohidrați:

Adăugarea unui complex de carbohidrați în regimurile de hrănire a scroafei în lactație a demonstrat că mărește digestibilitatea proteinelor și a energiei în timpul alăptării. Odată cu aportul de hrană pentru o scroafă la lactație, enzimele sunt adăugate pentru a maximiza eliberarea nutrienților din dietă, însă, până de curând, au existat puține studii științifice cu privire la această abordare. Prin urmare, s-au efectuat mai multe studii științifice pentru a evalua efectul unui complex carbohidrabil specific asupra stării corpului, digerabilității nutrienților și aspupra performanței purceilor, în diferite condiții.

Scroafele studiate au pierdut 21 de kg în timpul alăptării, iar adăugarea complexului de carbohidrați a redus pierderea în greutate la toate scroafele studiate. La rândul lor, scroafele primipare, hrănite cu carbohidrați, au înregistrat un procent semnificativ mai mic, acest efect putând fi explicat printr-o digestibilitate mai bună a hranei pentru animale. În diete folosite, adăugarea complexului de carbohidrați a mărit substanța uscată, materia organică și digestibilitatea energetică, aceast aspect înseamnând că scroafele au putut să acceseze o cantitate mai mare de nutrienți din diete.

Din rezultatele scroafelor hrănite cu carbohidrați, a fost estimată o cantitate mai mare de energie netă (EN), fiind comparată cu pierderea în greutate, iar energia a fost împărțită în mod diferit între creșterea și producția de lapte. Studiul a arătat că aportul suplimentar de EN la scroafele primipare a fost utilizat preferențial pentru îmbunătățirea stării corpului, mai degrabă, decât pentru producția de lapte. Această strategie, asociată cu dezvoltarea incompletă a scroafelor primipare, va contribui la reducerea pierderii în greutate, protejând performanța pe termen lung. La scroafele mai vechi, cu niveluri mai mari de grăsime, este mai important să se optimizeze producția de lapte pentru a putea crește purcei sănătoși.

Așadar, se poate concluziona că utilizarea complexelor de carbohidrați a redus creșterea în greutate și a sporit digestibilitatea. Prin urmare, prin creșterea aportului zilnic de energie, carbohidrații ajută la buna dezvoltare a scroafelor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.