8 August 2022 - 20:39

Nutritia pasarilor de curte cu o crestere lenta

Îmbunătățirile în genetică, management și nutriție au îmbunătățit dramatic viteza cu care fermierii de astăzi pot produce carne de pasăre. Și în timp ce cererea de proteine ​​ieftine este în continuare mare, cererea pentru rasele cu creștere mai lentă este în creștere. Dar ce implicații are acest lucru asupra dietelor păsărilor de curte.

Condusă de preocupările legate de bunăstarea animalelor, această nișă în creștere oferă noi oportunități pentru crescătorii de păsări. Cercetătorii și crescătorii lucrează pentru a formula diete pentru a ajuta producătorii să găsească diete care iau în considerare noile orientări de gestionare, vârsta minimă de sacrificare și ratele maxime de creștere zilnică.

Diferențiarea pe piață nu este nouă, ci este determinată de factori diferiți din diferite regiuni. Franța, de exemplu, tinde să se concentreze pe tradiție și bucătărie, în timp ce Europa de Sud și de Est se concentrează pe piețele de curte tradiționale și uneori sezoniere. Schemele din țările din nordul Europei, cum ar fi Marea Britanie, Olanda și Germania, tind să fie conduse de bunăstarea animalelor.

Comercianții cu amănuntul american presează pentru schimbare

În Statele Unite, se consumă mai mult pui decât orice alt tip de carne. Potrivit Consiliului Național al Puiului, în 2015, americanii au consumat 40 de miliarde de kilograme de carne de pui. Pentru a ține pasul cu cererea, industria a trebuit să-și dea seama cum să crească puii rapid, eficient și mai economic.

Pe baza datelor de la Consiliul Național pentru pui, puii în 1955 au fost comercializați la vârsta de 70 de zile, cu o greutate medie de 1,63 kg. Pentru a ajunge la această greutate, au necesitat aproximativ 3 kg de furaje pentru fiecare câștig de 1 kg. Aceleași date arată o îmbunătățire vastă în urmă cu 60 de ani. În medie, în 2015, puiul putea fi crescut la 2,81 kg în doar 48 de zile, cu un raport de conversie de 1,89. Dar, odată cu creșterea rapidă în greutate, a fost modificată conformitatea cu o mare parte a cărnii trecând de la partea inferioară la cea superioară a corpului.

În 2016, Whole Foods Market și Global Animal Partnership (GAP), o organizație non-profit care dezvoltă standardele de bunăstare a animalelor agricole din SUA, a anunțat că vor trece la rase cu o creștere mai lentă până în 2024. Anunțul a stimulat promisiuni similare din partea marilor comercianți cu amănuntul din SUA, precum și proiecte de cercetare care evaluează modul în care noile orientări ar avea impact asupra managementului, în special în ceea ce privește nutriția.

Cercetătorul de la Universitatea din Kentucky, Dr Tatijana Fisher, a publicat o lucrare pe această temă, intitulată „Managementul puilor cu creștere lentă pentru profit”. Lucrarea lui Fisher a ridicat îngrijorări cu privire la pieptul de pui, cea mai căutată parte a puiului. În timp ce carcasa Cornish Cross are peste 30% piept de pui, carcasa Red Ranger are de doar 20%. Alte calcule arată că, pentru a produce aceeași cantitate de piept de pui, va fi nevoie de 9% mai multe păsări, 50% mai mult spațiu de creștere și 97% mai multe furaje.

Fisher a efectuat, de asemenea, teste de hrănire cu auto-selecție care au comparat performanța de creștere a Red Ranger (creștere lentă), cu Cornish Cross (creștere convențională). Păsările au fost adăpostite pe podea în grupuri de 25 într-un sistem standard și li s-au oferit 4 opțiuni de hrană: un concentrat proteic care conținea toate vitaminele și mineralele necesare, porumb crăpat, mei de perle și ovăz golit. Au fost apoi monitorizați peste 20 de săptămâni pentru a vedea ce au mâncat, iar pe baza consumului, cercetătorii au calculat aportul mediu de energie. Concluziile lui Fisher au arată că, deși costul de hrănire pentru Red Ranger a fost mai mic, pe termen lung acesta a fost cu mult mai mare.

Explorarea nevoilor nutritive

În Belgia, dr. Evelyne Delezie, cercetător la ILVO (Institutul de Cercetări Agricole și Pescuit), a constatat că păsările cu o creștere mai lentă au nevoi nutritive diferite.  Acestea pot fi crescute pe diete cu un grad mai scăzut de digestibilitate și producătorii pot, de asemenea, să scadă nivelul de proteine ​​și aminoacizi, fără a afecta performanța. “Principalele concluzii din cercetările publicate sunt că este posibil să se facă doar o mică ajustare a conținutului de energie al dietelor  pentru pasările cu creștere lentă, deoarece consumul de furaje al acestora este în primul rând mai mic. Au nevoie de o anumită cantitate de energie, deci nu puteți scădea prea mult”, a spus Evelyne la o conferință din 2018.

Rasa Ross și-a atins greutatea țintă de 2,5 kg în doar 40 de zile, în timp ce rasa Sasso cu creștere mai mică a necesitat 62 de zile pentru a atinge aceeași greutate. De-a lungul vieții, aportul de furaje a fost cu 40-50% mai mare pentru rasele cu creștere mai lentă, iar greutatea corporală generală a fost cu 50% mai mică. Când a fost comparată compoziția carcaselor, păsările cu creștere mai lentă au avut un procent mai mare de carne pe picior și un procent mai mic de carne pe piept. “Opinia mea este că aceste animale au o bunăstare mai bună, dar nu este sustenabil dacă te uiți la eficiența acestor animale”, a concluzionat  Evelyne.

Diferențe geografice în sisteme

Dr. James Bentley, nutriționist senior la Hubbard, a declarat că nu există o soluție care să se potrivească la toate dietele atunci când vine vorba de rase cu creștere lentă. “Este un domeniu destul de larg, de fapt, pentru că există atât de multe sisteme diferite de producție cu creștere lentă. Dacă plecați din Norvegia, în nordul Europei, până în Spania, Portugalia – chiar și în Africa – există diferite sisteme și rase cu creștere lentă și toate variază. Toate au anumite caracteristici specifice despre acestea, ceea ce face dificilă formularea de recomandări generale privind nutriția”, a menționat Bentley.

De fapt, în întreaga Europă, sistemele individuale oferă linii directoare foarte specifice privind vârsta minimă la sacrificare, nivelurile maxime ale creșterii, sistemele de locuințe, practicile zootehnice și fenotipurile. Primul curs de acțiune este de a alege genetica potrivită, urmată de planificarea nutrițională pentru a răspunde nevoilor specifice ale rasei.

Având în vedere varietatea schemelor din întreaga lume, pur și simplu nu este posibil să se ofere sfaturi nutriționale specifice. Recomandările trebuie să fie adaptate diferitelor rase, luând în considerare tipul de locuință, vârsta minimă de sacrificare, greutatea țintă și rasa. Deși există o mulțime de cercetări privind rasele cu creștere rapidă, Bentley recunoaște că este nevoie de mai multe studii cu privire la nevoile nutriționale ale raselor cu creștere lentă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole