27 mai 2022 - 02:22

Șeful APIA: Nu va mai exista schema de plată pentru micii fermieri

Noul Plan Național Strategic (PNS), care va fi implementat începând de anul viitor, vine la pachet cu câteva modificări în ceea ce privește subvențiile pe care fermierii români le vor primi de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Una dintre acestea se referă la schema de plată pentru micii fermieri, care nu va mai exista.

Potrivit declarațiilor date de directorul general al APIA, Adrian Pintea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, micii fermieri vor avea la dispoziție alte scheme de plată pe care le vor putea accesa începând din 2023.

”Nu există modificări majore în ceea ce privește schemele care sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru noua perioadă de programare. În ceea ce privește FEGA, nu se va mai regăsi schema privind micii fermieri. Această schemă de plată pentru micii fermieri va fi înlocuită și vor fi introduse așa numitele eco-scheme.

Vor fi cinci eco-scheme: practici benefice pentru mediu aplicate în terenul arabil, practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști, de asemenea va fi o eco-schemă pentru bunăstarea vacilor de lapte și o altă eco-schemă pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat. Fiecare fermier poate alege din aceste variante, în funcție de nevoile specifice, acestea nefiind obligatorii pentru toți fermierii”, a precizat șeful APIA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.