Nu se mai elibereaza certificate de origine fara genotipare! Anuntul lui Oros

Subvenția pentru ovine nu va mai putea fi accesată de către crescătorii de ovine dacă reproducătorii pe care îi introduc în turme, berbecii cu origine, nu au și genotipare. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în briefingul de presă susținut astăzi la sediul MADR. Oficialul a precizat că măsura a fost luată în primul rând pentru a se preveni răspândirea scrapiei în efectivele de ovine, dar și să se poată proba apartenența genetică a berbecilor la o anumită rasă. Astfel, din acest an, niciun certificat de origine nu va mai putea fi eliberat fără să existe și genotipare pentru respectivul animal.

”Pentru că programul de ameliorare se derulează de 7 ani, avem semnale din partea crescătorilor de ovine că a fost compromis pe alocuri, că stabilirea Registrelor Genealogice nu au fost întotdeauna foarte corecte și nu s-a bazat pe o certificare științifică, prin genotipare, și că s-au eliberat certificate false de origine.

Vrem să oprim începând din acest an acestă problemă, nu vrem să compromitem o acțiune care în intenția inițială a fost bună și care urmărește de asemenea un scop bun, de a avea animale cu calitate genetică bună, începând de anul acesta nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători doar dacă se face acel test de genotipare care să ne garanteze apartenența și testul de filiație”, a subliniat Adrian Oros.

Șeful MADR a precizat că un rol important în luarea acestei decizii l-a avut evoluția pe teritoriul României, în ultimii ani, a scrapiei.

”Focarele de scrapie sunt tot mai multe. Din 2014 până în prezent – 709 cazuri, iar măsurile de eradicare ale acestei boli sunt foarte costisitoare în turmă, toate animalele sunt sacrificate și fermierii sunt despăgubiți. Singura modalitate de a preveni boala este testarea precoce a ovinelor și eliminarea indivizilor care sunt slab rezistenți, predispuși”, a explicat șeful de la Agricultură.

Scopul genotipării este dublu, a precizat ministrul Adrian Oros: ”Vrem ca prin genotipare să urmărim două aspecte: să identificăm acei indivizi sensibili, predispuși să contacteze boala, să îi elimină de la reproducție, și să demonstrăm apartenență la o anumită rasă sau varietate. Toate animalele din RG vândute cu certificate de origine pentru ameliorarea rasei, să dețină acest certificat de origine care să dovedească această apartenență și în mod științific”.

La acest moment, genotiparea a fost realizată numai pentru 5% din efectivul național de ovine.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole