Sâmbătă și duminică, între orele 10:00-21:00, publicul poate vizita Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, „Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale”, târg organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română Filiala Iași, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, Universitatea de Științele Vieții și Asociația Producătorilor locali „Produs în Iași”, în Parcul Expoziției.
„Prin organizarea acestui târg, ne propunem să contribuim la promovarea și încurajarea consumului de produse alimentare, realizate după rețete tradiționale, populare în zona de nord-est a țării. În același timp, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial precum și crearea de noi canele de vânzare, pentru valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică din regiune. Totodată, prin intermediul acestui eveniment, organizatorii urmăresc să promoveze o alimentație sănătoasă în rândul ieșenilor precum și dezvoltarea culturii pentru produsele culinare tradiționale. În cadrul târgului, vor avea loc acțiuni de informare privind caracteristicile produselor ecologice, un atelier de gătit pentru copii, susținut de producători locali precum și degustări de produse apicole certificate ecologic, acțiuni care au o puternică componentă educativă în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Aceste activități fac parte din acțiunile de promovare a alimentației sănătoase și de creștere a gradului de încredere a consumatorilor urbani în produsele alimentare locale și sunt dedicate în primul rând copiilor, pentru că ei reprezintă vectori de formare și informare în familiile lor”, spune Sebastian Brumă, coordonatorul proiectului.
Totodată sunt activități de informare privind caracteristicile produselor ecologice, atelierul de gătit pentru copii și degustarea de produse apicole ecologice care sunt organizate în cadrul Proiectului Cities2030, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont2020 (www.cities.eu).
Iubitorii de fructe de sezon și produse românești pot cumpăra o gamă largă de la produse apicole, la cele din carne, unele dintre acestea având atestat de produs tradițional. Totodată sunt specialități din panificație și patiserie realizate în atelierul Cecilei Țugulia sau salate marinate făcute de Gicu Roșca. Nu pot lipsi dulcețurile pe care le face de atâția ani Doina Herea, din comuna Costuleni, sau vinul de mure al lui Marius Antica, din comuna Butea. Brânzeturile sunt și ele variate și căutate de cumpărători, atât cele din lapte de vacă, cât și cele din lapte de oaie sau de capră. Produsele din pește sau din lavandă au standuri pe aleea principală a Parcului Expoziției.
Nu lipsește nici standul Universității Științelor Vieții din Iași unde cei interesați primesc informații despre specializările de aici și sunt invitați să guste din roadele toamnei de la ferma din Copou.
Siropuri naturale pe bază de lavandă, busuioc, mentă și alte arome după rețete create de Cristian Ioniță din Lețcani sau deliciile culinare din zona Girov unde Cosmin Vișan are o fabrică unde face produse din carne care sunt tot mai căutate pe piață.
Evenimentul este binevenit atât pentru producătorii locali, cât și pentru consumatorii care vor să mănânce numai produse românești și de bună calitate.