”Nu putem cultiva ce se cere pe piata, ca trebuie sa cultivam ce ne cer samsarii”
După cum AGRO TV v-a informat, în localitatea Satu Nou comuna Grădinări județul Olt zeci de hectare de culturi și solarii au fost distruse de intemperiile de la sfârșitul săptămânii trecute. Agricultorii din zonă spun că situația este fără precedent. La fața locului a ajuns și secretarul de stat în ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, care a stat de vorbă cu fermierii din localitate.
”Marea problemă aici nu este producția, nu trebuie să vin eu să-i spun domnișoarei (proprietara serei – n.r.) cum trebuie să producă aici, pentru că dânsa știe cel mai bine. Problema e desfacerea. Trebuie și noi să facem mai mult. Suntem 15 oameni aici. Trebuie să vedem un statut de cooperativă, să funcționeze cooperativa pe principii corecte: uite, ăștia sunt banii pe care i-am strâns în capitalul de lucru, mergem la o bancă să asigurăm o linie de finanțare pe ce ne trebuie… Nu sunt lucruri grozave, neștiute de nimeni, dar cred că de aici putem să plecăm. La anul probabil vom fi în aceeași situație. Voi sunteți localnici, vă cunoașteți, ca în orice sat. Haideți să încercăm să construim o astfel de formă asociativă, pe principii corecte. Că nu ia nimeni banii unuia sau ai altuia. Dacă în loc de 4 lei se vinde cu 6 lei, iar cu cei 2 lei rezultați se capitalizează cooperativa și cumpărăm inputuri mai ieftine, putem să începem să gândim o altfel de abordare. Asta este o chestiune care în vest s-a întâmplat de foarte mult timp”, le-a transmis Emil Dumitru fermierilor.
Profitând de ocazie, fermierii din zonă i-au făcut cunoscute secretarului de stat problemele lor. La fel ca în multe alte zone din România, și fermierii din Olt se confruntă cu problema samsarilor.
Fermier: ”Ea poate vrea să cultive goji, pentru că citește, e scump fructul, se caută… și dacă nu are unde să-l ducă…”
Emil Dumitru: ”Trebuie să plecăm și de la piață. Ce ne cere piața?”
Fermier: ”Nu putem să cultivăm ce ne cere piața, că trebuie să cultivăm ce ne cere samsarul. Acolo e marea problemă.”
Emil Dumitru: ”Aici, cu samsarii și domnii primari și domnul prefect trebuie să se ocupe. Domnul prefect, faceți și dumneavoastră pe controlul de legalitate, când faceți controale la primării, măcar prin eșantinare, 5-10%. Știți cum este modul cel mai corect de a-i testa pe oameni să vedeți dacă sunt samsari sau producători? Vă uitați la mâinile lor, dacă sunt muncite sau nu. E simplu, nu le trebuie colegilor de la controlul de legalitate de la prefectură prea multe cunoștințe.”
Secretarul de stat a păstrat însă doza de realism în fața fermierilor, spunându-le că România trece printr-o situație dificilă, iar banii nu sunt atât de mulți pe cum am avea nevoie: ”Nu vreau să vă promit marea cu sarea, pentru că România, din păcate, trece printr-o situație mai puțin plăcută, bani nu sunt pe măsura nevoilor. Când am avut bani nu am știut să-i investim. Dar încercăm să vă asigurăm toate condițiile”, le-a mai transmis Emil Dumitru fermierilor.