NU MAI POT cu Europa!

Nu zic că nu avem beneficii de pe urma aderării la spațiul politico-economic european, dar prea am intrat ca slugi în Europa.

Poate că fondurile alocate ne-au ajutat dar sa nu uităm ca tot trebuie să contribuim și noi la constituirea lor. Poate că și unele presiuni asupra guvernanților ne-au prins bine, că i-au obligat să miște câte ceva. Dar discrepanțele dintre „ai lor” și „ai noștri” au fost, și au rămas încă, prea mari. Am rămas cetățeni de mâna a doua, bombardați cu produse de mâna a doua dar numai buni de stors de bani și de materii prime, ca uleiul de primă presă.

Dacă privim această paradigmă, putem anticipa ușor tot ce ne poate aduce viitorul acestei „integrări europene”. Atunci de unde mirarea pentru diverse interdicții, condiționalități sau impuneri? Nu o iau de la origini, numai ultimul an ne-a adus o sumedenie de ciudățenii marca „Europa”.

Interzicerea neonicotinoidelor – poate că pe fermierii vest-europeni nu-i prea afectează dar cum să mai scoată bieții cultivatori de floarea soarelui, porumb sau rapiță, din România, producții rentabile, când nu au ce pune în loc sau nu-și permit tehnologii de ultimă generație?!

Stimularea fermelor mici și mijlocii – o vorbă frumoasă pe hârtie dar în practică, ferma mică din Europa de vest nu se potrivește cu ceea ce se găsește la noi, nici ca dimensiune reală, nici ca tehnologizare, nici ca formă de organizare. Dacă la ei, mediul asociativ le permite prosperitate, dezvoltare susținută și implicit aport la creșterea economică a statelor, la noi fenomenul arată exact pe dos. Finanțarea mai mare procentual, dar oricum insuficientă, a fermelor mici și mijlocii în formă individuală, ajută doar la subzistența acestora, lovind în schimb, în fermele mari, singurele cu profit real și contribuabile la bugetul național.
Europa aia deșteaptă nu a înțeles tarele lăsate de 45 de ani de cooperativizare forțată, nu a înțeles că singuri nu ne putem lepăda de teama trecutului și că ar trebui să fim ajutați?! Sau poate a înțeles dar nu a făcut nimic, i-a convenit situația.
I-a convenit să aibă mână de lucru ieftină, să cumpere pe doi bani producția brută, ca să o întoarcă sub formă de produse finite, vândute tot în hipermarketurile lor, sau să asiste la falimentul fermierilor pentru a le cumpăra ieftin terenurile, viile și capacitățile de producție.

Pactul verde – este poate cea mai controversată măsură și totodată poate cea mai puțin înțeleasă de fermierul român. Nici explicată suficient nu este dar vine cu un set larg de impuneri, restricții și sancțiuni, care ar trebui să intre în vigoare în anii următori.
În numele reducerii emisiilor de carbon, a gazelor cu efect de seră, apar tot felul de decizii care par greu de digerat de fermierul român, implicând investiții importante într-un moment când sunt oricum în impas din cauza pierderilor cauzate de condițiile climatice și pandemia Covid-19. Greu de întrezărit ieșirea din acest cerc vicios.

În acest context, nici politica mondiala nu e mai încurajatoare. Iată, ca să o spun pe șleau, bășina de vacă e vinovată de marile schimbări climatice și riscă să pună în pericol țintele de climă și mediu din acordul de la Paris. Nu industria ultimelor două secole, nu tăierile masive și haotice de păduri, nu avioanele care duc poluarea pe toate direcțiile în straturile superioare ale atmosferei, nu emanațiile vulcanice, nici măcar erupțiile solare crescute din ultimul deceniu, nu sunt de vină. Nu domnilor, bășina de vacă schimbă clima pe Terra. Asta ca să înțelegeți de ce au disparut dinozaurii, că erau majoritatea erbivori, mari, mulți și se bășeau la greu.

Mâncarea viitorului – Știrile din presă sunt „încurajatoare”: Bogații lumii Bezos și Gates încurajează substituenții de lapte și carne din culturi de fungi (bacterii), cercetătorii israelieni ne recomandă carnea scoasă la imprimantă 3D iar specialiștii europeni (ah, nu mai pot cu Europa!) ne pregătesc un delicios coctail de viermi.
Să aveți poftă domnilor!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole