Omenirea trebuie să schimbe felul în care sunt produse alimentele, pentru a opri încălzirea globală. Acest fenomen este accelerat în fiecare an, din cauza tonelor de alimente risipite anual, este mesajul transmis de europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook. Potrivit unui raport recent al Organizației Națiunilor Unite (ONU), un sfert din solul non-glaciar al planetei a fost deja deteriorat, iar predicțiile pentru următoarele decenii sunt îngrijorătoare. Vă redăm textul integral scris de Daniel Buda:
Conform unui raport recent al ONU, omenirea a deteriorat aproximativ un sfert din solul non-glaciar de pe planetă. Încălzirea globală a dus la creșterea intensității și frecvenței secetelor, inundațiilor și valurilor de căldură care afectează în mod ireversibil ecosistemele. Defrișările reprezintă una dintre principalele cauze ale încălzirii planetei pentru că slăbesc capacitatea solului de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă și a preveni acumularea gazelor cu efect de seră.
Cercetătorii recomandă schimbarea felului în care sunt produse alimentele pentru a opri încălzirea accelerată din ultimii ani. Printre soluții, cele mai eficiente ar fi reducerea irosirii de alimente, plantarea de arbori pe terenurile agricole și îngrijirea adecvată a solului. Uniunea Europeană pune la dispoziție fonduri semnificative pentru a sprijini aceste recomandări, însă acțiunile prezente s-au dovedit a fi insuficiente dată fiind amploarea acestei probleme. Din păcate, în timp ce tone de alimente ajung să nu fie consumate niciodată, aproape un miliard de oameni trăiesc în foamete. Am adresat Comisiei Europene o întrebare în care i-am solicitat să îmi transmită instrumentele de care dispune în vederea reducerii irosirii de alimente și combaterii încălzirii globale.
Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate și siguranță alimentară, mi-a transmis faptul că strategia „De la fermă la consumator” este menită să încurajeze un consum durabil de alimente, să promoveze modele de afaceri circulare și axate pe o bioeconomie durabilă și să aibă în vedere acțiuni suplimentare care să contribuie la diminuarea cantității de deșeuri alimentare sau la transformarea lor în produse utile.
Iată răspunsul Comisarei Kyriakides:
„Prevenirea risipei de alimente a fost un domeniu prioritar în planul de acțiune al Comisiei pentru economia circulară. Toate inițiativele prevăzute la nivelul UE au fost lansate.
În 2016, Comisia a înființat o platformă a UE privind pierderile alimentare și risipa de alimente, care a publicat, la 12 decembrie 2019, o serie de recomandări de acțiune în fiecare etapă a lanțului valoric alimentar, inclusiv pentru gospodării, serviciile de catering și comerțul cu amănuntul. De asemenea, Comisia a adoptat orientări pentru a facilita donarea de alimente și utilizarea ca hrană pentru animale a alimentelor care nu mai sunt destinate consumului uman, precum și o legislație privind cuantificarea și raportarea deșeurilor alimentare în UE. Comisia va lua în considerare posibilitatea de a propune stabilirea unui obiectiv la nivelul Uniunii pentru reducerea risipei de alimente. Mai multe informații cu privire la inițiativele întreprinse la nivelul UE pot fi găsite pe site-ul Comisiei dedicat măsurilor de prevenire a risipei de alimente.
În cadrul Pactului ecologic european, strategia „De la fermă la consumator” este menită să încurajeze un consum durabil de alimente, să promoveze modele de afaceri circulare și axate pe o bioeconomie durabilă și să aibă în vedere acțiuni suplimentare care să contribuie la diminuarea cantității de deșeuri alimentare sau la transformarea lor în produse utile.Nu în ultimul rând, în cadrul Orizont 2020 și Orizont Europa, programele-cadru de cercetare și inovare ale UE, Comisia continuă să sprijine proiecte de cercetare și inovare care vizează reducerea risipei de alimente.”