Zoltan Haller (ACVBR-SIM): ”Nu există dialog cu Ministerul Agriculturii”

În ciuda declarațiilor repetate ale oficialilor de la Ministerul Agriculturii, care spun că se consultă în permanență cu asociațiile profesionale, liderii fermierilor spun că realitatea este alta. Potrivit lui Zoltan Haller, membru fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR-SIM), dialogul cu Ministerul Agriculturii este aproape inexistent, iar fermierii nu au până acum nicio idee despre cum va arăta viitorul Plan Național Strategic.

”Se tot vorbește de PNS. Noi ca organizație avem 10.000 de membri pe care îi reprezentăm, dar nu am văzut și nu am fost invitați la nicio întâlnire pe această temă. Aș adresa o invitație respectoasă la adresa Ministerului Agriculturii ca începând de mâine sau de luni sau de când doresc dânșii, dar cât mai repede, să facă o primă ședință cu organizațiile profesionale implicate în creșterea animalelor pe toate speciile, ca să putem să avem habar măcar de structura acestui PNS și să putem să venim cu niște propuneri punctuale, concrete, iar prin dialog cu factorii decidenți să putem să construim ceva util pentru fermieri. Este o invitație la adresa Ministerului de a deschide ușile și să invite fermierii ca să se implice în realizarea acestui PNS”, a precizat Zoltan Haller în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit fondatorului ACVBR-SIM, există anumite voci în Ministerul Agriculturii care nu-și doresc un dialog real cu fermierii, însă asociațiile sunt dispuse să treacă peste toate divergențele din trecut, pentru a construi politici agricole coerente pentru viitor.

”Nu există dialog cu Ministerul Agriculturii, nu pentru că nu ne dorim noi, ci pentru că nu-și doresc dânșii și anumite persoane din cadrul ministerului. Este un lucru bine știut, nu este o noutate. Dorim să se schimbe acest lucru, noi suntem deschiși dialogului și sigur că se impune la modul cel mai serios ca domnul ministru și ceilalți angajați din cadrul ministerului să invite organizațiile profesionale, să ne așezăm la masă și să muncim împreună, pentru că putem să recuperăm timpul pierdut, dar asta presupune muncă în echipă.

Noi sperăm că încă există deschidere din partea celor de la minister, chiar dacă în anumite momente am avut divergențe, le punem de-o parte și ne uităm spre viitor. Dacă nu vor exista niște politici agricole clare, coerente și în baza cărora să-și facă fiecare un plan, majoritatea fermierilor vor da faliment. Asta înseamnă dispariția satului românesc, pentru că atât timp cât nu vor avea din ce să-și crească copiii, oamenii vor pleca spre oraș. Ne vom expune din nou străinilor să cumpere terenurile, să vină să investească și o să devenim slugi în țara noastră. Indiferent cum îl cheamă pe ministru la un anumit moment, el trebuie să lupte pentru oamenii din țara lui și să apere interesele din țara lui”, a mai spus Zoltan Haller.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole