13 mai 2021 - 07:08

Nu carnea a urcat indicele prețurilor la alimente spre cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani

În ultima lună a anului 2019, indicele FAO al prețurilor alimentare a urcat la cel mai înalt nivel în cinci ani, dar, în ciuda crizei pestei porcine africane din Asia și Europa de Est, nu prețurile cărnii sunt cele care se află în spatele acestei situații. Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat în medie 191,6 puncte în decembrie, aproape neschimbat față de valoarea revizuită din noiembrie. Subindexul a încheiat anul cu 18% mai mult decât în ​​decembrie 2018, determinat de cotațiile la carnea de porc, atât de cererea masivă la import in Asia, cât și de cererea internă în Uniunea Europeană și Brazilia, potrivit unui comunicat de presă al FAO.

În schimb, a fost o evoluție puternică în ceea ce privește prețul uleiului vegetal, care a dus indicele FAO al prețurilor alimentare la cel mai înalt nivel din cinci ani. Indicele FAO al prețurilor la produsele alimentare a fost de 181,7 puncte în cursul lunii decembrie, cu o creștere de 2,5 la sută față de noiembrie și cel mai înalt nivel din decembrie 2014.

În 2019, în ansamblu, indicele – care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare tranzacționate în mod obișnuit – a fost în medie de 171,5 puncte, cu 1,8 la sută mai mare decât în ​​2018, dar cu încă 25 la sută sub nivelul maxim din 2011.

Indicele FAO al prețurilor uleiului vegetal a crescut cu 9,4 la sută față de noiembrie, în creștere pentru a șasea lună consecutivă. Cea mai recentă creștere a fost din nou determinată de prețurile uleiului de palmier, stimulate atât de cererea masivă, în special din sectorul biodiesel, cât și de îngrijorarea cu privire la scăderea ofertelor. În ciuda creșterii din decembrie – care a vizat și uleiurile de soia, floarea soarelui și rapiță – sub-indicele de ulei vegetal a avut, în cursul anului 2019, cea mai mică medie anuală din 2007.

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a crescut cu 4,8 la sută față de noiembrie. Cresterea a fost determinată parțial de creșterea prețurilor la petrolul brut, situatie care a încurajat fabricile de zahăr din Brazilia să utilizeze mai multă trestie de zahăr pentru a produce etanol, ceea ce a dus la reducerea disponibilității de zahăr pe piața globală.

Indicele FAO al prețurilor la lactate a crescut cu 3,3 la sută în cursul ultimei luni, condus de prețurile brânzeturilor, care au crescut cu aproape 8 la sută, pe fondul unor disponibilități mai mici la export din Uniunea Europeană și Oceania.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a crescut cu 1,4 la sută, determinat în principal de prețurile grâului, pe fondul accelerării cererii de import din China și a problemelor logistice din Franța, din cauza protestelor continue din țară. Cu toate acestea, cotația prețurilor la porumb și orez a rămas stabilă.