Noutăți despre programul de minimis pentru LEGUME! Data lansării și modificări la culturile eligibile

Programul de minimis pentru legume în spații protejate este așteptat cu nerăbdare de legumicultorii din toată țara. Din păcate, deși trebuia să fie lansat deja, acesta a rămas blocat o perioadă lungă de timp în procesul de avizare, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice. 

Potrivit informațiilor oferite de fermierul Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport”, se pare că proiectul de Hotărâre de Guvern pentru programul de ajutor de minimis a obținut, în sfârșit, avizul din partea MFP și urmează să fie aprobat în ședință de Guvern în următoarele două săptămâni.

”Programul de minimis pentru legume în spații protejate s-a aflat și se află într-un mic impas, dar cred că lucrurile sunt pe drumul cel bun. Avizarea acestuia de către celelalte ministere a durat destul de mult, a trebuit să facem o adresă către Ministerul Finanțelor Publice; până la urmă a fost obținut avizul pe acest proiect de HG, numai că a fost destul de tardiv și programul nu se mai putea implementa pe perioadele care erau prevăzute în proiect. Pot să-i asigur pe fermieri că programul de minimis pentru legume în spații protejate se va derula, dar pe ciclul 2 de producție. În acest moment, din informațiile pe care le am, avem avizul Ministerului Finanțelor Publice, avizul Ministerului Fondurilor Europene, urmează cel al Ministerului de Externe. În maxim una-două săptămâni va fi aprobat în ședința de Guvern”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Potrivit președintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, din lista legumelor eligibile pentru finanțare a fost eliminată varza, astfel că ajutorul de minimis va fi acordat pentru culturile de tomate, castraveți, vinete, ardei gras și ardei capia.

”Tot ca element de noutate, partea de comercializare se va face exact ca pentru Programul Tomata ciclul 2, începând cu data de 2 noiembrie până către finalul lunii decembrie. Nu vom mai avea două vizite pe teren, vom avea doar una. Vor rămâne în program tomatele, castraveții, vinetele, ardeiul gras și ardeiul capia. Va fi scoasă varza timpurie. Bugetul rămâne de 31 milioane euro.

Foarte important de precizat este faptul că fermierii care au apucat să se înscrie la APIA cu anumite tipuri de culturi pentru sprijinul cuplat și sprijinul pe suprafață, nu vor avea legătură cu ceea ce vor declara pentru programul de minimis pentru legume în spații protejate. Acest program se va desfășura prin APIA și Direcția Agricolă, fermierii se pot înscrie pentru ciclul 2 cu alt tip de cultură pe care vor să o cultive. Dacă s-au pregătit pentru ciclul 1, cu siguranță vor planta și pentru ciclul 2, pentru că niciun legumicultor nu o să lase solarul gol. Ar fi bine să se orienteze către o cultură pe care o pot recolta după data de 2 noiembrie”, a mai subliniat legumicultorul Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole