Noutăți din lumea porumbului

La nivel mondial : Producția americană este revizuită în scădere 

La începutul lunii august, prețurile de la Chicago pentru contractele cu termenul limită din  decembrie au rămas relativ stabile, situându-se în prezent în jurul a 210-215 $/t. Luna a fost marcată de schimbările meteo care afectează Cordonul Porumbului și de apariția raportului lunar USDA, publicat pe 12 august. În acest raport, USDA a revizuit în jos estimările de producții cu 3,1 q/ha (ajungând la 109 q/ha) care au dus la o revizuire  descedentă a producției americane cu 10,5 Mt mai puțin (ajungând la 374,7 Mt). În consecință, stocurile din campania 2021/22 au fost revizuite în jos cu 4,8 Mt (ajungând la 31,6 Mt) comparativ cu luna iulie. În ciuda creșterii suprafețelor, stocurile americane din campania 2020/21 rămân restrânse și cresc doar cu 3,1 Mt comparativ cu campania 2020/21. Cu toate acestea, prețurile au fost relaxate la sfârșitul săptămânii trecute datorită estimării pe care a realizat-o ProFarmer mai mare decât estimarea USDA cu 111.1 q/ha.  Piața reacționa, de asemenea la recomandarea făcută de EPA pentru a reduce mandatul pentru incorporarea etanolului în benzină în 2021 vs.  2020.  

Estimarea importurilor chineze din raportul USDA din august a rămas la 26 Mt. Stocurile mondiale pentru campania 2021/22 au fost revizuite în jos cu 6.6 Mt (284.6 Mt) comparativ cu luna iulie. Din cauza pericolelor climatice (secetă, îngheț), USDA a estimat recolta braziliană de porumb în scădere cu 6 Mt (ajungând la 87 Mt). Această cifră este acum în conformitate cu cele ale majorității analiștilor privați care situează estimările lor sub 90 Mt.  Datorită cererii interne puternice și a prețurilor atractive, există numeroase achiziții de porumb destinate exportului. Țara este chiar obligată să importe porumb pentru a satisface nevoile agricultorilor. Ținând cont de reevaluarea suprafețelor și de producțiile mai bune decât cele preconizate pentru porumbul tardiv, bursa de cereale din Buenos Aires, și-a revizuit în sus estimarea de producție pentru sezonul curent cu 2,5 Mt (ajungând la 50,5 Mt). În contextul prețurilor, bursa de cereale se așteaptă la o creștere a suprafețelor cu 500 Kha pentru campania 2021/22,  care ar duce la un record de 7,1 Mha de porumb.

EUROPA : Condiții estivale contrastate 

Dacă Franța a fost afectată de un climat relativ răcoros și umed în această vară, nu a fost la fel în toată Europa. În Germania și Polonia, ploaia a sosit la timp pentru faza de înflorire a porumbului, dar Europa Centrală a fost lovită de o vară călduroasă și uscată ceea ce face situația mai delicată pentru porumbul din Ungaria și România, Serbia și Bulgaria. Pe de altă parte, în Ucraina, cea mai mare parte a țării a fost afectată de ploi furtunoase din luna august ceea ce a făcut posibilă limitarea deficitului de apă (cu excepția Orientului). Drept  urmare, USDA și-a revizuit estimarea de producție la 39 Mt. 

Va fi interesant să urmărim în continuare condițiile de cultură din SUA, importurile UE  și condițiile de cultură din Europa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole