20 ianuarie 2022 - 10:50

Noutăți din lumea porumbului

La nivel mondial : Producția americană este revizuită în scădere 

La începutul lunii august, prețurile de la Chicago pentru contractele cu termenul limită din  decembrie au rămas relativ stabile, situându-se în prezent în jurul a 210-215 $/t. Luna a fost marcată de schimbările meteo care afectează Cordonul Porumbului și de apariția raportului lunar USDA, publicat pe 12 august. În acest raport, USDA a revizuit în jos estimările de producții cu 3,1 q/ha (ajungând la 109 q/ha) care au dus la o revizuire  descedentă a producției americane cu 10,5 Mt mai puțin (ajungând la 374,7 Mt). În consecință, stocurile din campania 2021/22 au fost revizuite în jos cu 4,8 Mt (ajungând la 31,6 Mt) comparativ cu luna iulie. În ciuda creșterii suprafețelor, stocurile americane din campania 2020/21 rămân restrânse și cresc doar cu 3,1 Mt comparativ cu campania 2020/21. Cu toate acestea, prețurile au fost relaxate la sfârșitul săptămânii trecute datorită estimării pe care a realizat-o ProFarmer mai mare decât estimarea USDA cu 111.1 q/ha.  Piața reacționa, de asemenea la recomandarea făcută de EPA pentru a reduce mandatul pentru incorporarea etanolului în benzină în 2021 vs.  2020.  

Estimarea importurilor chineze din raportul USDA din august a rămas la 26 Mt. Stocurile mondiale pentru campania 2021/22 au fost revizuite în jos cu 6.6 Mt (284.6 Mt) comparativ cu luna iulie. Din cauza pericolelor climatice (secetă, îngheț), USDA a estimat recolta braziliană de porumb în scădere cu 6 Mt (ajungând la 87 Mt). Această cifră este acum în conformitate cu cele ale majorității analiștilor privați care situează estimările lor sub 90 Mt.  Datorită cererii interne puternice și a prețurilor atractive, există numeroase achiziții de porumb destinate exportului. Țara este chiar obligată să importe porumb pentru a satisface nevoile agricultorilor. Ținând cont de reevaluarea suprafețelor și de producțiile mai bune decât cele preconizate pentru porumbul tardiv, bursa de cereale din Buenos Aires, și-a revizuit în sus estimarea de producție pentru sezonul curent cu 2,5 Mt (ajungând la 50,5 Mt). În contextul prețurilor, bursa de cereale se așteaptă la o creștere a suprafețelor cu 500 Kha pentru campania 2021/22,  care ar duce la un record de 7,1 Mha de porumb.

EUROPA : Condiții estivale contrastate 

Dacă Franța a fost afectată de un climat relativ răcoros și umed în această vară, nu a fost la fel în toată Europa. În Germania și Polonia, ploaia a sosit la timp pentru faza de înflorire a porumbului, dar Europa Centrală a fost lovită de o vară călduroasă și uscată ceea ce face situația mai delicată pentru porumbul din Ungaria și România, Serbia și Bulgaria. Pe de altă parte, în Ucraina, cea mai mare parte a țării a fost afectată de ploi furtunoase din luna august ceea ce a făcut posibilă limitarea deficitului de apă (cu excepția Orientului). Drept  urmare, USDA și-a revizuit estimarea de producție la 39 Mt. 

Va fi interesant să urmărim în continuare condițiile de cultură din SUA, importurile UE  și condițiile de cultură din Europa.