21 aprilie 2021 - 01:28

Noua subventie pentru crescatorii de ovine! Anuntul de la MADR

Subvenție suplimentară de 10 lei pe cap de oaie pentru efectivele de până la 500 de capete pe fermă. Este sprijinul pe care sectorul de ovine l-ar primi în acest an pentru a înlocui ajutorul de minimis pentru lână, eliminat în acest an. Anunțul a fost făcut de ministrul secretar de stat George Scarlat, în emisiunea ”Agricultura la Raport” la AGRO TV.

”A fost o întreagă dezbatere în luna iunie cu privire la dacă se mai dă sau nu acel ajutor de minimis pentru lână. El nu s-a mai dat, i-am informat pe toți cei din sector. Acel buget alocat în MADR a rămas tot pentru sectorul ovin și caprin. Ba, mai mult, solicităm acum un buget mult mai generos, mult mai mare către Ministerul de Finanțe, aproximativ 43,5 de milioane, triplu aproape.

Dacă la prima analiză, când făceam acele simulări nu erau închise cererile de plată, acum știm că avem circa 8.650.000 de oi-mamă, cred că vom putea aloca și aici – având un plafon, avem o simulare pe 500 de oi, una pe maxim 1.000 de oi, cred că vom merge pe 500 de oi cu alocare de 10 lei pe cap de oaie. Este o sumă importantă, spun eu.

Astăzi draftul este pe 5 lei, cum a fost negociat cu sectorul, dar cred că le putem face o surpriză să fie de 10 lei pe cap de oaie”, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat George Scarlat.

În cazul în care finanțarea acestui sprijin va fi făcut din fonduri europene, cu alocare financiară excepțională pentru producătorii afectați de criza COVID-19, noua subvenție va putea fi achitată ca sumă forfetară până la 30 iunie 2021, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Criteriile de plată trebuie reglementate de fiecare stat în parte, în funcție de ramurile afectate de criză și care necesită acest sprijin excepțional.