Nouă schemă de plată pentru fermieri, în valoare de 456 EURO/hectar

Fermierii români vor putea beneficia de o nouă schemă de plată în valoare de 456 euro/hectar, implementată de Ministerul Mediului prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre un program de împădurire a 56.000 de hectare de teren, în care se vor putea înscrie atât fermierii, cât și alți beneficiari care vor să înființeze păduri sau perdele forestiere.

Potrivit informațiilor oferite de ministrul mediului, Tanczos Barna, în emisiunea ”Agricultura la Raport” la AGRO TV, beneficiarii vor fi finanțați în proporție de 100% din fondurile de la Ministerul Mediului, pentru înființarea pădurii și îngrijirea ei în primii ani de la înființare. Apoi, schema de plată de 456 euro/hectar se va aplica pe o perioadă de 20 de ani, timp în care beneficiarul va fi obligat să păstreze pădurea.

”Una dintre cele mai importante scheme de ajutor din PNRR, gestionată de Ministerul Mediului, este împădurirea celor 56.000 de hectare de terenuri improprii pentru desfășurarea unor activități agricole sau silvice până acum. Avem această schemă de finanțare, care dincolo de crearea pădurilor standard, am modificat legislația astfel încât să putem finanța și crearea de perdele forestiere. Pentru agricultori, sunt convins că este o oportunitate mare, pentru că pot crea acele perdele forestiere care să asigure un microclimat propice pentru agricultură în zonele unde sunt foarte multe probleme din cauza secetei, din cauza vânturilor”, a explicat Barna.

Potrivit șefului de la mediu, modificările legislative permit ca deținătorul terenului, indiferent dacă este persoană fizică, juridică sau unitate administrativ teritorială, să aplice pentru aceste scheme de finanțare, indiferent dacă vrea să înființeze o pădure sau o perdea forestieră. Condițiile pentru a crea o perdea forestieră sunt prevăzute în legislația în domeniu, mai spune ministrul mediului.

”Finanțarea este 100%, indiferent dacă aplică o persoană fizică, o societate comercială, un UAT, o primărie; finanțarea este 100% atât pentru pădure, cât și pentru perdeaua forestieră. Această finanțare se întinde pe mai mulți ani, pentru că pe lângă plantare, trebuie să și îngrijești plantația timp de 5-7 ani, în funcție de specie. Dincolo de crearea pădurii, finanțăm timp de 20 de ani menținerea acestei păduri. Practic, sechestrarea carbonului se finanțează printr-o schemă de finanțare din fondurile de gaze cu efect de seră. Avem la dispoziție acești bani și vom putea plăti 456 euro/hectar/an, primă de sechestrare de carbon pentru fiecare hectar de pădure creat. Nicio pădure nu produce în primele decenii, astfel încât am creat o nouă schemă de finanțare, aprobată prin Ordonanță de Urgență, care va crea un pod peste această perioadă de 20 de ani, astfel încât fermierul care transformă un teren agricol de categoria a patra, a cincea, în teren forestier, să aibă un venit sigur garantat de 456 euro/hectar/an.

Un lucru foarte important este că nu avem condiția intabulării terenului în prealabil. Toate programele de împădurire au eșuat din cauza faptului că sunt foarte puține terenuri intabulate care pot fi împădurite, motiv pentru care mergem pe același principiu ca la APIA. Deținătorul legal al terenului poate să facă această plantare, poate să beneficieze de subvenție, cu condiția să păstreze timp de 20 de ani pădurea. Dacă între timp acea pădure dispare, beneficiarul va trebui să returneze toți banii”, a precizat ministrul mediului, Tanczos Barna, pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole