26 mai 2022 - 16:59

Noua plată APIA pentru micii fermieri, minim 51 EURO/hectar

Odată cu apropierea implementării noii Politici Agricole Comune și a planurilor naționale strategice din fiecare țară europeană, fermierii sunt îngrijorați cu privire la schemele de plată pe care le vor primi începând din 2023.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul plenipotențiar în cadrul reprezentanței României la Uniunea Europeană, Achim Irimescu, le-a dat o veste bună micilor fermieri, cu privire la plata redistributivă APIA. Răspunzându-i unui telespectator AGRO TV, oficialul a precizat că plafonul financiar pentru această plată va crește începând din 2023.

”Sigur că mai există plata redistributivă pentru fermierii mici, iar procentul chiar a crescut. Știți că noua reformă PAC a produs fie plafonarea, fie aplicarea unei creșteri a plății redistributive, care anterior era de 5%. Acum va fi de minim 10%. În plus, Ministerul Agriculturii a hotărât să crească limita; actualmente se aplică între 1 și 30 de hectare, dar în noul PNS va crește limita superioară la 50 de hectare”, a precizat Achim Irimescu.

Mai exact, în PNS-ul trimis la Bruxelles de Ministerul Agriculturii, acest nou sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), se va acorda doar fermelor incluse în intervalul 1-50 de hectare, iar cuantumul calculat ar fi de 51 de euro/hectar în 2023, ajungând până la 54 de euro/hectar în 2027.

Potrivit documentului publicat de MADR, bugetul total pentru plata redistributivă în perioada 2023-2027 este de 978.314.880 euro, reprezentând 10% din totalul bugetului alocat pentru Pilonul I.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.