Noua lege privind agricultura ECOLOGICA, AMANATA! Comisia pregateste noi initiative

Comisia Europeană a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022. Amânarea a fost solicitată inițial de statele membre, de Parlamentul European, de țările terțe și de alte părți interesate din cauza complexității și a importanței legislației secundare în curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislației secundare a încetinit. Amânarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultărilor și pentru efectuarea controlului legislativ necesar.

Comisia Europeană (CE) a lansat la data de 4 septembrie, o consultare publică legată de viitorul plan de acțiune privind agricultura ecologică. La cererea statelor membre și a Instituțiilor UE,

Potrivit comunicatului oficial emis de CE, noul regulament privind produsele ecologice oferă o bază solidă, însă legislația secundară care urmează să fie adoptată trebuie să fie la fel de rezilientă – rezistentă la șoc. Decizia de amânare cu un an va asigura o tranziție lină între legislația actuală și cea viitoare.

Strategiile care vizează agricultura și biodiversitatea stabilesc obiective ambițioase pentru sectorul agricol, având rolul de a-l pregăti pentru aplicarea Pactului verde. Agricultura ecologică va fi un aliat esențial în tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil și o mai bună protecție a biodiversității”, a declarat Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski.

Viitorul plan de acțiune privind agricultura ecologică urmează să fie adoptat la începutul anului 2021. Strategiile Comisiei pentru agricultură și biodiversitate includ obiectivul ca, până în 2030, 25 % din suprafața terenurilor agricole să fie exploatate în regim ecologic. Potrivit Comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, se va lucra la furnizarea unui cadru politic și juridic adecvat pentru a atinge acest obiectiv.

Instrumentele instituite și utilizate de Comisia Europeană pentru atingerea obiectivului:

  • Un plan de acțiune pentru agricultura ecologică. La acest punct se va lucra la: stimularea cererii de produse ecologice; încurajarea sectorului agriculturii ecologice în UE; și consolidarea rolului producției ecologice în lupta împotriva schimbărilor climatice. Consultarea publică lansată recent are scopul de a colecta opinii de la cetățeni, autoritățile naționale și părțile interesate relevante pe tema proiectului. Chestionarul va fi disponibil online timp de 12 săptămâni, până la 27 noiembrie.
  • Noua legislație privind agricultura ecologică. Noile norme sunt menite să garanteze o concurență loială pentru agricultori, permițând evitarea fraudelor și menținând încrederea consumatorilor. Pentru a asigura o tranziție lină între legislația actuală și cea viitoare și pentru a permite industriei de profil și statelor membre să fie pe deplin pregătite să pună în aplicare noile norme, Comisia a propus amânarea cu un an a intrării sale în vigoare.
  • Politica UE de promovare a produselor agroalimentare, care sprijină sectorul agricol european prin promovarea caracteristicilor sale calitative pe piața internă și în țările terțe. În cadrul politicii de promovare, Comisia intenționează să aloce agriculturii ecologice un buget specific de 40 milioane EUR pentru anul 2021. Acest buget va cofinanța acțiunile de promovare și campaniile de informare privind sectorul ecologic al UE, sensibilizând publicul cu privire la calitățile acestuia și urmărind stimularea cererii.

Pe lângă aceste instrumente esențiale, actuala și viitoarea politică agricolă comună (PAC) vor continua să sprijine dezvoltarea agriculturii ecologice în UE. De exemplu, măsurile din cadrul programelor de dezvoltare rurală oferă sprijin fermierilor care doresc să se convertească la agricultura ecologică și să mențină acest tip de agricultură.

CONTEXT

La data de 20 mai 2020, Comisia a adoptat strategia „de la fermă la consumator” și strategia pentru biodiversitate. Prevederile acestei noi strategii au trezit nemulțumirea multor fermieri și oficiali din cauza schimbărilor radicale și stricte impuse. În conformitate cu Pactul verde european, acestea propun acțiuni și angajamente ambițioase ale UE pentru:

  • a combate declinul biodiversității în Europa și în întreaga lume
  • a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă
  • protecția sănătății umane și planetare
  • mijloacele de subzistență ale tuturor actorilor din lanțul valoric alimentar.

CUM SE PRODUC ALIMENTELE DIN AGRICULTURA ECO

Alimentele din agricultura ecologică se produc cu ajutorul unor substanțe și procese naturale, fără efecte negative majore asupra mediului. Astfel se încurajează utilizarea resurselor regenerabile de la fermă, îmbunătățirea ciclurilor biologice din cadrul sistemului agricol, menținerea biodiversității, menținerea echilibrelor ecologice regionale, menținerea și creșterea fertilității solului, precum și utilizarea responsabilă și gestionarea corespunzătoare a apei.

Totodată, normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat al bunăstării animalelor și impun fermierilor să răspundă nevoilor comportamentale specifice ale animalelor.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole