6 iulie 2022 - 16:21

O nouă lege a furajării – Bacteriile dezvoltă rezistență la antibiotice în câteva zile sau săptămâni

Având deja pregătit un proiect legislativ în această privință, autoritățile din Rusia vor să limiteze folosirea antibioticelor în hrana animalelor. După eventuala sa aprobare, legea va interzice fermierilor să adauge antibiotice la furaje și să vândă furaje care conțin antibiotice dacă nu au o licență specială sau o rețetă. Autorii proiectului de lege vorbesc de temerile privind creșterea rezistenței la antibiotice, promițând că noile reguli vor reduce utilizarea nejustificată a antibioticelor în agricultura rusă.

La ora actuală, fermierii din Rusia pot utiliza antibiotice în cantități nelimitate, fără nici o restricție. Standardele veterinare rusești stabilesc doar că în alimente nu trebuie să se găsească reziduuri de antibiotice peste limitele permise. Doar că situația este alta pentru că nici măcar controalele nu sunt făcute cum trebuie. Numai un număr limitat de antibiotice pentru furaje sunt supuse controlului de stat.

Odată cu aplicarea noilor reguli, rețetele de medicamente veterinare vor fi înregistrate în sistemul de informații al statului federal. În plus, numai persoanele cu licență farmaceutică vor fi autorizate să adauge medicamente antimicrobiene la hrană. În prezent, nu există date statistice oficiale care să arate cantitatea de antibiotice utilizate în fermele rusești. Autoritățile recunosc însă că există o problemă a utilizării necontrolate și intensive a antibioticelor în agricultură în Rusia. Iar acest lucru duce la rezistență crescută la antibiotice, ceea ce le face inutile în diverse tratamente. Oamenii de știință atrag atenția că este nevoie de ani și milioane de dolari pentru a dezvolta noi antibiotice, în timp ce bacteriile dezvoltă rezistență împotriva lor în câteva zile sau săptămâni.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.