Valoarea anuală a exporturilor agroalimentare din UE în 2016 a atins un nou record, ajungând la 130.700.000.000 €, fiind mai mare cu 1,7 miliarde € decât în 2015. Cele mai mari creșteri ale exporturilor anuale au fost în SUA (până 1260000000 €) și China (1,06 miliarde €).
În același timp, valoarea importurilor agroalimentare din UE a coborât cu1,5% până la 112 miliarde €. Acest lucru conduce la o creștere a surplusului comercial agroalimentar al UE cu 18.8 miliarde €.
Sectorul agroalimentar reprezintă 7,5% din totalul exporturilor UE în 2016 și 6,6% din totalul mărfurilor importate o constituie produsele agroalimentare. Cu un excedent de 18.8 miliarde €  sectorul agro-alimentar aduce, de asemenea, o contribuție majoră la excedentul global al Uniunii Europene în comerțul de mărfuri, care sa ridică la 39.300.000.000 € în 2016. Pe parcursul anului trecut, producătorii din UE au crescut  exporturile de produse primare (carne de porc, legume). De asemenea, valorile de export pentru produsele agricole transformate (vin, ulei de măsline) și  produse alimentare au crescut cu 4 până la 5%, în medie, în timp ce exporturile de produse de bază (grâu și alte cereale, lapte praf) și produse de bază non-comestibile s-au redus. Raportul din această lună se concentrează pe comerțul cu produse agro-alimentare cu Canada.