NOU! Ordin MADR privind „Asigurarea recoltelor” – IS-V-03

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat, miercuri, proiectul de Ordin privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenției IS-V-03 „Asigurarea recoltelor”, din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.

Potrivit unui comunicat al MADR remis redacției AgroTV, intervenția IS-V-03 „Asigurarea recoltelor” se adresează producătorilor viticoli, care „vor putea să-și crească gradul de reziliență a exploatațiilor viticole la impactul negativ al factorilor climatici, precum şi în urma pierderilor provocate de animalele sălbatice”.

Printre altele, proiectul de act normativ prevede că, asistența financiară din partea Uniunii Europene pentru asigurarea recoltelor nu depășește:

– a) 80 % din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice nefavorabile care pot fi asimilate unor dezastre naturale;

– b) 50 % din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva:
       (i) pierderilor menționate la litera (a) și a pierderilor cauzate de alte fenomene climatice nefavorabile;
       (ii) pierderilor cauzate de animale, de boli ale plantelor sau de infestări cu dăunători.

Potrivit actului normativ, pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul intervenției de asigurare a recoltelor, solicitantul, persoană fizică sau juridică, trebuie să depună până la data de 15 octombrie a fiecărui exercițiu financiar din perioada de programare 2024-2027, la centrele județene ale APIA, o cerere de plată însoțită de documentele suport necesare.

De reținut că taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor suportate de beneficiar nu este eligibilă, cu excepția cazului în care taxa respectivă nu poate fi recuperată în temeiul legislației în vigoare în materie de TVA.

În proiectul de ordin se stipulează că cererile de plată vor fi admise la finanțare având în vedere sumele disponibile pentru această intervenție, până la atingerea plafonului maxim anual. De asemenea, toți solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate au dreptul la plată, în limita plafonului anual disponibil.

Totodată, conform documentului, APIA, în calitate de autoritate responsabilă cu implementarea intervenției de asigurare a recoltelor, se va asigura că plafonul bugetar anual al intervenției nu este depășit, aplicând un sistem de avertizare timpurie și de monitorizare în ceea ce privește cheltuielile din FEGA și disponibilitatea angajării fondurilor.

Prevederile complete ale proiectului de ordin referitor la intervenția IS-V-03 „Asigurarea recoltelor” pot fi consultate pe site-ul MADR la secțiunea „Transparență decizională”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole