Nou Ordin al Ministrului Agriculturii pentru crescătorii de animale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică un nou Ordin de ministru privind societățile de ameliorare și fermele care au animale de rasă, chiar în timp ce Adrian Oros își depunea demisia din funcția de ministru al agriculturii.

Mai precis, documentul publicat de MADR reprezintă un Ordin pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare. În textul documentului, se precizează următoarele:

”Art. 1. (1) Se aprobă normele metodologice privind procedurile pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare, prevăzute în anexele nr. 1 – 6, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Normele metodologice privind procedurile care stabilesc cadrul de desfășurare a activității de recunoaștere a societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare, sunt următoarele:

  1. norme metodologice privind procedura pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, prevăzută în anexa nr. 1;
  2. norme metodologice privind procedura pentru aprobarea programelor de ameliorare, conform regulamentului ameliorării animalelor, prevăzută în anexa nr. 2;
  3. norme metodologice privind procedura pentru aprobarea programelor de ameliorare, conform măsurilor naționale, prevăzută în anexa nr. 3;
  4. norme metodologice privind procedura de autorizare a părților terțe pentru testarea
    performanțelor sau evaluarea genetică, prevăzută în anexa nr. 4;
  5. norme metodologice privind procedura pentru controlul oficial al activităților desfășurate de operatori, în conformitate cu normele zootehnice și genealogice, prevăzută în anexa nr. 5;
  6. norme metodologice privind procedura pentru structura registrelor genealogice, înscrierea animalelor de reproducție în registre genealogice și zootehnice, trecerea la secțiunea principală a descendenților animalelor înregistrate în secțiuni suplimentare și acceptarea animalelor pentru reproducție, prevăzute în anexa nr. 6.

Art. 2. Scopul prezentului ordin este de a stabili dispoziții specifice pentru aplicarea în România a Regulamentului (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016, privind condițiile zootehnice și genealogice pentru ameliorarea, comerțul și intrarea în Uniune a animalelor de reproducție de rasă pură, a porcilor de reproducție hibrizi și a materialului germinativ provenit de la 2 acestea și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 652/2014 și a Directivelor 89/608/CEE și 90/425/CEE ale Consiliului și de abrogare a anumitor acte în domeniul ameliorării animalelor (ʺRegulamentul ameliorării animalelorʺ) și regulamentele de punere în aplicare a acestuia, precum și a legislației zootehnice naționale.”

Ordinul se află în dezbatere publică timp de 10 zile, timp în care persoanele, societățile sau asociațiile interesate pot transmite propuneri de modificări.

Documentul complet poate fi consultat pe site-ul MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole