22 aprilie 2021 - 02:18

Nou focar URIAS de PPA! Sute de animale sacrificate

O nouă lovitură dată de pesta porcină africană! După ce săptămâna trecută a fost confirmat un focar din cauza căruia au fost uciși sute de porci în județul Mehedinți, acum este rândul unei noi mari ferme din județ să-și neutralizeze efectivul de suine.

Prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, a convocat în şedinţă extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Mehedinţi, după ce a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din localitatea Vrancea, transmite Adevărul.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi a aprobat măsura uciderii celor 609 de porci din exploataţie, după care clădirile destinate adăpostului porcilor şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate vor fi curăţate şi dezinfectate.

Toţi porcii vor fi ucişi sub control oficial, sub supravegherea DSVSA Mehedinţi, IPJ Mehedinţi, IJJ Mehedinţi, proprietarului exploataţiei, Consiliului Local Burila Mare, Direcţiei Agricole Mehedinţi, Oficiului Judeţean de Zootehnie Mehedinţi.

Vineri, 8 mai a.c, a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană în cazul unei ferme de creştere şi reproducţie a suinelor din satul Vrancea (comuna Burila Mare).

La ora actuală, pe raza judeţului Mehedinţi sunt active 5 focare de pestă porcină africană (PPA), în 5 fonduri de vânătoare, respectiv Punghina, Corlăţel, Ceranganul, Burila Mare şi Şviniţa.