NOU de la AFIR! Actualizarea prețurilor de referință la utilaje și echipamente agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a modificat procedura de lucru în ceea ce privește Baza de Date cu Prețuri de Referință (BDPR) pentru utilajele și echipamentele achiziționate prin Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Ca răspuns la majorările continue de prețuri la materii prime, precum și la servicii și echipamente, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a modificat procedura de lucru pentru a prelungi perioada în care actualizarea prețurilor se poate realiza la un interval mult mai mic decât cel prevăzut inițial”, se arată într-un comunicat al Agenției remis miercuri AgroTV.

Astfel, pentru următoarea perioadă, prețurile din Baza de Date cu Prețuri de Referință (BDPR) pentru utilajele și echipamentele achiziționate prin FEADR se vor putea actualiza la fiecare trei luni, dacă este cazul, indiferent de procentul de creștere al prețurilor. Anterior, actualizarea se realiza anual pentru o creștere a prețurilor mai mare de 5%.

Potrivit comunicatului citat, decizia privind actualizarea prețurilor din BDPR la trei luni a fost luată începând din 2021 și a avut în vedere, la acel moment, adaptarea la contextul economic și social, în special referitor la creșterile prețurilor pentru materiile prime. Ulterior, în urma creșterii prețurilor și pentru energia electrică și gaze naturale din acest an, AFIR a modificat Ghidul Bazei de date cu prețuri de referință, utilizat pentru evaluarea proiectelor finanțate din Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Conform noii proceduri, actualizarea prețurilor se poate realiza o dată la trei luni, spre deosebire de prevederile procedurale obișnuite la șase sau 12 luni. Această actualizare se realizează la solicitarea oficială a firmei care a înscris elementele respective în Baza de Date a AFIR, însoțită de o comunicare oficială din partea producătorului. Modificările făcute sunt menite să sprijine beneficiarii PNDR care planifică achiziția de utilaje sau echipamente, astfel încât aceștia să poată face un calcul real al bugetelor, din punct de vedere al achiziției.” a declarat directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.

„Prin Baza de Date cu Prețuri de Referință (BDPR), instrument de lucru unic la nivel național, AFIR facilitează accesul solicitanților de fonduri europene la investiții, simplificând procedura de achiziție. Baza de Date are afișate on-line peste 37.500 de elemente pentru investiții agricole și neagricole din următoarele categorii: mașini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri și mobilier. Astfel, elementele care se regăsesc afișate online în BDPR pot fi achiziționate de către beneficiarii privați PNDR în mod direct, fără a mai fi nevoie să parcurgă nicio altă procedură de achiziție”, se menționează în comunicatul AFIR.

Fermierii pot găsi în BDPR elemente agricole: de la recipiente de creștere plante, în valoare de 3 €, la tractoare de peste 400.000 €, la drone de pulverizare (erbicidat) sau drone de analiza a stării plantelor si a solului cu camera multispectrală de peste 10.000 €, sau roboți agricoli pentru furajare de peste 160.000 €, până la sisteme de depozitare în silozuri de peste 2.000.000 €. De asemenea, antreprenorii pot găsi în BDPR elemente neagricole, precum sisteme de spălătorie self service de peste 32.000 €, minilaboratoare pentru cabinete medicale de peste 2.500 € și alte echipamente din domenii neagricole.

Ghidul actualizat al Bazei de Date cu Prețuri de Referință al AFIR este disponibil pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info, la secțiunea Informații utile – Baze de date cu prețuri de referință.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole