Nou ajutor de stat de la MADR: 500.000 de euro per beneficiar!

Guvernul are în vedere instituirea unei noi scheme de ajutor de stat, de 500.000 de euro per beneficiar, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Actul normativ constituie o parte a răspunsului guvernamental la dificultățile înregistrate de procesatorii din industria alimentară ca urmare a declanșării războiului din Ucraina și vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor.

„Venim în sprijinul producției românești prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 Euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor. Suma totală pe care o alocăm este de 200 de milioane de euro, sub formă de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora și asigurarea stocurilor necesare prelucrării”, a declarat ministrul Petre Daea.

Potrivit proiectului publicat de MADR, actul normativ vizează acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor pentru obţinerea de făină de grâu, mălai şi ulei de floarea soarelui. Schema de ajutor de stat constă în compensarea parţială a creşterii costurilor suportate de operatorii economici din industria respectivă, legate de constituirea stocurilor de materie primă, seminţe de grâu, porumb şi floarea soarelui şi a costurilor legate de transport, depozitare şi procesare, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României și se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat, încadrându-se în Cadrul european temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Prevederile schemei de ajutor intră în vigoare după primirea Deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului prevăzut de prezenta schemă, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiții, printre care constituirea unor stocuri necesare procesării, respectiv stocuri de grâu în perioada începând cu 15.08.2022 până la 01.11.2022, inclusiv, sau stocuri de porumb în perioada începând cu 01.09.2022 până la 01.11.2022, inclusiv, sau stocuri de floarea-soarelui în perioada începând cu 15.08.2022 până la 01.11.2022.

Nivelul minim al stocurilor constituite în perioadele prevăzute de actul normativ, pentru care se acordă grantul financiar maxim (500.000 de euro), este de 14.280,00 tone stocuri de grâu, sau 14.280,00 tone stocuri porumb, sau 9.615,00 tone stocuri de floarea-soarelui. Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cantitățile amintite, nivelul grantului financiar care se acordă unui beneficiar se diminuează procentual, în mod corespunzător.

Potrivit proiectului publicat de MADR, resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor de stat se ridică la 985.740,00 mii lei, echivalent în euro a sumei de 200.000,00 mii euro calculat la cursul valutar de schimb euro/leu comunicat de către Banca Națională a României la data de 1 august 2022, care se distribuie astfel:

a) 124.000,00 mii euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morarit în vederea obținerii de făină de grâu;

b) 10.000,00 mii euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morari în vederea obținerii de mălai ;

c) 66.000,00 mii euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor si grăsimilor în vederea obținerii uleiului comestibil de floarea soarelui.

Proiectul de act normativ poate fi consultat accesând acest link https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html, iar toți cei interesați pot transmite propuneri/sugestii/observații în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole