Nou ajutor de 15.000 EURO/fermă și 100.000 EURO/IMM

Parlamentul European a aprobat un nou ajutor în valoare de 15.000 euro pe fermă și 100.000 euro pe IMM, ca răspuns la criza generată de conflictul din Ucraina. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român, Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook

”Am început sesiunea plenară de astăzi cu votul favorabil al propunerii de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 cu scopul de a acorda sprijin excepțional și temporar fermierilor și IMM-urilor europene din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).

La solicitarea Grupului PPE și a celorlalte grupuri din Parlamentului European, Comisia Europeană a fost de acord să acorde măsuri suplimentare extraordinare din fondurile necheltuite în perioada 2021-2022 din pilonul II al Politicii agricole comune.

Am votat această modificare a Regulamentului în regim de urgență pentru ca statele membre să poată beneficia de timpul necesar implementării noului sprijin pentru agricultura europeană și pentru agricultorii noștri.

Sprijinul va lua forma unei sume forfetare unice de până la 15.000 EUR per fermier și maxim 100 .000 EUR pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cererile de sprijin vor fi aprobate de autoritatea competentă până la 31 martie 2023 pentru fermierii și IMM-urile care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole, și urmăresc cel puțin unul dintre următoarele obiective:

  • economia circulară
  • gestionarea nutrienților
  • utilizarea eficientă a resurselor
  • metodele de producție favorabile mediului și climei”, a precizat Dan Motreanu.

Potrivit europarlamentarului, plățile către beneficiari vor fi efectuate până la 15 octombrie 2023.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua . E important sa primeasca toti fermierii care detin un cod de exploatatie activ, si mai ales fermele mici de animale , (cele mai se descurca oricum logic ,pentru ca au crescut, este la fel comparatia cu un copil si un adult)ca acolo este problema grea de supravietuire sa zic asa ,ne descurcam foarte greu cu procurarea hranei animalelor pentru iarna costurile sunt foarte mari. Dar cred ca se cunoaste situatia ,dar nu se vrea ajutor ptr ce mici ,toti vror sa termine cu ei,la fel este si in legumicultura ,hipermarcheturile ii omoara pe toti cu marfa plina de chimicale din Turcia ,Spania etc.

  2. Da într-adevăr ar fi foarte echitabil sa se împartă la toții fermierii care dețin cod de exploatație ACTIV ,care au într-adevăr activitate agricola nu doar documente care sa ateste calitatea de fermier.Sa nu se repete istoria granturilor de 5000 euro unde dacă ai avut o forma de organizare adică un PFA,II,IF…ETC chiar dacă nu ai avut activitate agricola , dacă ai avut șansa să fii între cei ,,,Aleși,,,, mulți cu PILE semnezi contractul chiar dacă nu ai CERERE PE SUPRAFATA. În ultimii patru ani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole