NOU! 391,4 milioane de euro din fonduri europene pentru fermierii cu pierderi cauzate de secetă și de alte fenomene extreme!

Seceta, dar și alte fenomene meteorologice extreme, din ce în ce mai prezente în ultima perioadă, îi afectează tot mai mult pe fermieri, determinând pierderi de recoltă, cu impact major asupra eficienței economice a fermelor și a securității alimentare.

Doar anul acesta, seceta extremă a afectat peste 1,1 milioane de hectare, provocând fermierilor pagube însemnate, fapt ce a condus la un efort bugetar de peste 365 milioane lei, necesar pentru compensarea pierderilor înregistrate de producătorii agricoli numai pentru culturile înființate în toamna anului 2021.

„Aceste fenomene au devenit în ultima perioadă tot mai problematice, astfel încât se impune crearea unui mecanism care să permită fermierilor predictibilitate în recuperarea cheltuielilor efectuate în cazul culturilor calamitate. Necesitatea mecanismului a fost determinată și de faptul că valoarea despăgubirilor cuvenite fermierilor care s-au confruntat cu aceste fenomene nu poate fi prognozată și prevăzută în bugetul de stat”, se arată într-un omunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Ca urmare, Ministerul Agriculturii a prevăzut în PNS 2023-2027 două forme de sprijin pentru fermieri, în cazul pierderilor cauzate de secetă și alte fenomene extreme.

Potrivit reprezentanților MADR, pentru cele două forme de sprijin va fi alocată, din fonduri europene, o sumă totală de 391,4 milioane euro, astfel:

1) 24,1 milioane euro, sprijin acordat fermierilor pentru acoperirea unui procent din primele de asigurare a culturilor;

2) 367,3 milioane euro, sprijin acordat fermierilor afectați de pierderile de producție, ca urmare a fenomenelor climatice nefavorabile, constituit din:

– un procent de 3% pe fiecare an din plățile directe, cuvenite în perioada 2023-2027, de până la 293,5 milioane euro;

– contribuția din FEADR în sumă de 62,4 milioane euro;

– contribuția de la bugetul național în sumă de 11,5 milioane euro.

Prin aceaastă formă de sprijin se urmărește implementarea măsurii „Instrumentul de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole” din cadrul PNS și degrevarea bugetului de stat de viitoare obligații financiare către fermieri, rezultate în cazul unor pierderi cauzate de secetă sau de alte fenomene meteo extreme.

„În acest scop, am emis un ORDIN de ministru pentru constituirea grupului tehnic de lucru care va pune bazele funcționării acestui mecanism de gestionare a riscurilor din agricultură. Prin această intervenție avem în vedere susținerea unor venituri sigure ale fermierilor și reziliența sectorului agricol, pentru a crește securitatea alimentară pe termen lung, asigurând în același timp sustenabilitatea economică a producției agricole”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Pentru elaborarea cadrului normativ de implementare, în perioada următoare vor avea loc la nivelul MADR consultări cu asociațiile de fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole