NOU: 300 de milioane de euro pentru retehnologizare în industria alimentară și construcții!

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va lansa la 25 octombrie apelul pentru Măsura 4.1.1 BIS pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din industria alimentară și construcții, se arată într-un comunicat al instituției.

Prin Măsura 4.1.1 BIS, reglementată prin OUG 113/2022, IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții pentru retehnologizare în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operațional Competitivitate (POC).

Potrivit comunicatului MIPE, această măsură reglementează cadrul pentru finanţarea IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniile:

  1. a) industria alimentară, panificație, patiserie și alte activități asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuție și ambalare;
  2. b) construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcț

Proiectele aferente apelului vor finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile:

  1. a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/ eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;
  2. b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică, necesare activității de producție, precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție existente.

Reprezentanții MIPE precizează că în această perioadă se desfășoară procedura de preînscriere, în care potențialii beneficiari se pot înrola în aplicația IMM Recover și pot pregăti documentele. 

Lansarea apelului de proiecte și depunerea cererilor de finanțare în aplicația informatică IMM Recover, însoțite de toate anexele menționate în Ghidul Solicitantului, se va face 25 octombrie 2022, ora 10.00, urmând a se închide la data de 31 octombrie 2022, ora 23:59:59. Mai multe detalii sunt disponibile aici — https://bit.ly/3ekcv9T.

Măsura 4.1.1 BIS face parte dintr-un pachet de sprijin mai larg, în valoare de 1,5 miliarde de euro, inițiat pentru a ajuta mediul de afaceri. Astfel, pe lângă cele 300 de milioane de euro acordate IMM-urilor din industria alimentară și construcții pentru retehnologizare, pachetul mai prevede: 300 de milioane de euro, prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru; 400 de milioane euro, prin Măsura 4.1.1, pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență; 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice.

„Mă bucur să spun că este o perioadă foarte aglomerată, pentru că există cursivitate în implementarea măsurilor pe care le-am promis sectorului antreprenorial. Pe 11 octombrie am lansat o serie de apeluri, au urmat altele noi astăzi, și continuăm în aceeași notă. Antreprenorii interesați de retehnologizare și de eficiență energetică trebuie să știe că pe 18 și 25 continuăm lansările, iar un element important de noutate este că, datorită platformei IMM Recover, procesul de evaluare s-a redus de la aproximativ 2 ani la aproximativ 2 luni. Ultimele luni ne-au arătat că orizontul de așteptare al mediului de afaceri e foarte mare și încercăm să răspundem solicitărilor cât mai aplicat, dar să și orientăm finanțările exact acolo unde este mai mare nevoie”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole