NOU în 2022! Aplicanții la APIA nu mai au obligația să dețină cod unic de înregistrare

Conform proiectului de HG pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, trimis spre dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost eliminată obligativitatea aplicanților de a fi înregistrați în registrul unic de identificare (RUI) și de a deține un cod unic de înregistrare de la APIA.

Au fost introduse specii noi, nefinanțate până acum: fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde, pentru ciclul II de producție.
Tomata ( ciclul I și II ) , ardeiul gras și/sau lung kapia ( ciclul II ) și castraveții ( ciclul II ) au rămas eligibile.

Atribuțiile APIA au fost drastic restrânse, față de anul trecut ( HG 651/2021 ), gestionarea efectivă a programului urmând să reintre în mâinile Direcțiilor Agricole Județene, așa cum a fost în anii 2017 – 2019.

DAJ este instituția care va gestiona întregul program. Toate documentele vor fi depuse la DAJ și numai inspectorii direcțiilor agricole vor avea dreptul să meargă în teren pentru a verifica producția. Inspectorii APIA nu vor mai avea dreptul să verifice producția, după ce au verificat înființarea culturii. Acesta este un minus al noii HG. O echipă mixtă APIA-DAJ prezentă și la verificarea producției, așa cum a fost la înființarea culturii, ar fi dat mai multă credibilitate programului, așa cum mai menționează și publicația lantulalimentar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. De ce se face diferenta de 3000 euro intre cultura de tomate și celelalte legume Considerați ca pentru celelalte legume nu se depune aceeași munca /investiție? Eu sunt de părere ca 2000 euro sunt suficienți având în vedere ca au producție și pe ciclul 1 . Dacă exista suprafață de legume în spații protejate peste 10.000 mp și în speță 4500 mă pot sa pun pe 2 culturi ? Nu pot sa pun pe roșii având în vedere ca sunt introd zona montana și plantarea splății se face mai târziu (în jur de 1 mai ) .Vă mulțumesc și aștept raspuns

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole