16 octombrie 2021 - 23:49

Anunțul făcut de Carmen Avram despre DESPĂGUBIRILE de secetă. Eroarea lui Oros

Șefia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ar fi trebuit să-i notifice până acum pe decidenții Comisiei Europene (CE) în ceea ce privește aprobarea plății despăgubirilor pentru culturile de primăvară, afectate de seceta pedologică extremă de anul trecut.

Din păcate, Adrian Oros, ministrul român al Agriculturii, nu a întreprins acest demers, motiv pentru care eventuala acordare a despăgubirilor pentru culturile de primăvară se află sub semnul întrebării. Și spunem acordare în condițiile în care crochiul bugetar gândit de eminențele cenușii ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nu sunt incluse sumele necesare acestui tip de plată.

„Pentru seceta extremă din 2020, ministerul (n.r. – Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – MADR) ar fi trebuit să acorde acele despăgubiri. (…) Ce vă pot spune de la Bruxelles este că aceste despăgubiri pentru culturile de toamnă, afectate de seceta din 2020, au fost aprobate de Comisia Europeană. Pentru culturile de primăvară, MADR trebuia să transmită Comisiei Europene ordonanța de urgență pentru aprobare, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Sper totuși să nu mai dureze mult, pentru că efectele vor fi destul de serioase”, a declarat eurodeputata Carmen Avram în cadrul webinarului „PAC la start”, care s-a desfășurat joi, 18 februarie 2021.

Că fermierii români se vor confrunta cu dificultăți financiare semnificative din cauza lipsei capitalizării, pe fondul efectelor nedorite ale secetei pedologice extreme, o confirmă și fostul secretar de stat în cadrul MADR, Daniel Botănoiu, actualmente fermier.

Potrivit mărturisirilor sale, producătorii agricoli români vor putea să-și revină abia după cinci ani, pe fondul efectelor secetei pedologice extreme cu care aceștia s-au confruntat, precum și a lipsei banilor pentru despăgubirile aferente culturilor de primăvară.

„Anul trecut, noi am avut două mari riscuri, două mari provocări, și anume pandemia produsă de COVID-19 și seceta extremă. Cele două riscuri vor duce la repercursiuni destul de grave. Eu cred că, în următorii cinci ani, vom trage să recuperăm ceea ce s-a întâmplat anul trecut.

Aceste promisiuni de modificare, de susținere, instrumente, «creăm instrumente, creăm modalități de susținere a fermierilor», n-au fost valabile decât în campania electorală. Iată că, acum, suntem în situația în care nici măcar acel ajutor pentru secetă, pentru culturile din primăvara anului trecut, nu-l găsim în proiectul de buget pe care dumneavoastră (n.r. – eurodeputata Carmen Avram) l-ați amintit mai devreme. Înfiorător este faptul că nici Comisia Europeană nu a fost atenționată din punctul acesta de vedere, că vom avea o ordonanță de urgență care să reglementeze această situație”, a afirmat la rândul său, Daniel Botănoiu, în cadrul aceluiași eveniment.

Ministerul Agriculturii este relaxat față de situația plății despăgubirilor

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare vor transmite în cel mai scurt timp propunerile şi soluţiile alternative privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară pentru a veni în ajutorul fermierilor, susţin reprezentaţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-o informare transmisă pe WhatsApp (o platformă de socializare) jurnaliștilor acreditați.

Informația nu a fost transmisă nici sub formă de comunicat de presă (implicit postat pe site-ul Ministerului Agriculturii) și nici ca postare pe Facebook.

Mesajul transmis de MADR vine în urma unui pichet al Asociaţiei Forţa Fermierilor în faţa ministerului, legat de plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020.

„Tema protestului organizat de Asociaţia Forţa Fermierilor, respectiv acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de seceta din primăvara anului 2020, a fost dezbătută chiar la începutul acestei săptămâni cu reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, din care fac parte Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – APPR.

Cu această ocazie, s-a convenit ca reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare să transmită în cel mai scurt timp propunerile lor de soluţii şi mecanisme alternative privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară, menite să vină în ajutorul fermierilor”, precizează instituția guvernamentală.

Potrivit sursei citate, conducerea MADR este în dialog de peste un an de zile cu mediul asociativ relevant din toate domeniile ce vizează sectorul agricol.

„Aceste asociaţii fac parte şi din Comitetul de Monitorizare pentru Planul Naţional Strategic şi au contribuit la elaborarea Analizei SWOT şi a Analizei nevoilor pentru creionarea viitorului Plan”, menţionează reprezentaţii MADR.

ONG-ul citat mai sus a pichetat joi, 18 februarie 2021, sediul MADR solicitând ca despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 să fie incluse în bugetul instituţiei. Prin acest protest, asociația amintită anterior vrea să tragă un semnal de alarmă că neacordarea despăgubirilor de secetă va însemna falimentul a zeci de mii de fermieri români.

Comments are closed.