26 mai 2022 - 19:51

Atenție, fermieri! Norul de poluanți de la vulcanul din La Palma a ajuns în România și va afecta solul

Un nor din compuși toxici, generat de erupția vulcanului din La Palma, a ajuns duminică în România, intrând prin regiunea de vest și urmând să se extindă pe întreg teritoriul țării.

Vulcanul din La Palma, din arhipelagul Canare, a erupt violent în urmă cu o săptămână, generând râuri de lavă. Autoritățile spaniole au decis închiderea aeroportului local și evacuarea oamenilor din zonă. Sâmbătă, vulcanul s-a aflat în cea mai explozivă fază a sa, relatează Reuters.

Ca urmare a erupției, în aer au fost împrăștiate cantități mari de cenușă și de gaze toxice, deteriorându-i calitatea.

Norul de particule poluante a ajuns deja în Europa, iar duminică a ajuns și înregiunile din vestul României, urmând ca, până luni seară, acesta să se extindă pe întreg teritoriul țării.

Se pare că norul de particule poluante provenind de la vulcanul din La Palma nu va afecta doar calitatea aerului, ci și pe cea a solului, aducând fermierilor o bătaie de cap în plus..

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași, a explicat că dioxidul de sulf conținut de acest nor poluant „aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați etc.) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului”.

Profesorul atrage atenția că efectele negative ale acestui fenomen pot fi de lungă durată, mai ales în ceea ce privește calitatea solului, fiind de o complexitate majoră.

„Atmosfera se curață repede de cenușă (…), de particulele mai mari care se redepun la sol. Însa produșii gazoși au o viață mult mai lungă, adica efectele asupra climei pot fi importante”, mai explică profesorul Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.