Noile utilaje agricole inteligente vor fi fabricate în Rusia

combina_recolta_micUtilajele agricole autonome, ghidate de computer cu ajutorul sateliților în care intervenția umană e minimală sunt din ce in ce mai mult folosite în agricultură. Dotarea utilajelor agricole cu sisteme GPS sunt de mare ajutor fermierilor, deoarece ele oferă informaţii destul de rapid despre poziţionarea oricărui utilaj, care astfel pot fi controlate de la distanţă. Un tractor cu autoghidaj de exemplu este mult mai precis și poate înlocui munca a mai multor persoane iar folosirea lui contribuie la creșterea productivității și aduce economii de combustibil. Mai mult, GPS-ul merge și noaptea și în condițiile de vizibilitate redusă.
Fiindca utilajele agricole autonome au multe avantaje, firmele producatoare investesc foarte mult în cercetarea și dezvoltarea noilor produse care sunt concepute astfel îcât să fie performante și în același timp viabile din punct de vedere economic. Printre aceste firme se numără și Agropolis, situată în Tatarstan, la 800 de kilometrii de la estul Moscovei care a inițiat un nou proiect pentru fabricarea combinelor agricole cu autoghidaj. Proiectul beneficiează de o investiție de 199 de milioane de euro pe o durată de 5 ani. Primele prototipe de combine inteligente vor fi disponibile în aproximativ doi ani și ele o să coste numai între 15% și 20 % mai mult față de cele conduse de către soferi. În acest proiect s-a investit și producătorul de utilaje agricole Rostselmash, firma Soyuz Agro precum și firma rusă Cognitive Technologies care are deja o notorietate în fabricarea utilajelor agricole autonome.
Firma Cognitive Technologies colaborează în mod activ cu fabrica de camioane KamAZ, pentru care a dezvoltat un sistem în care aparatul video și calculatorul permite camionului să se orienteze. Într-adevăr este folosit un sistem numit „pasiv” cu ajutorul  căruia toate informațiile necesare pentru a controla camionul sunt transmise de către drone și sunt analizate de către calculator. Această technologie completează sistemul „activ”, care implică folosirea radarului și a sistemului lidar, cu care se calculează distanța și viteza obiectelor. Aceste noutăți sunt considerate de către firmă mai performante decât cele introduse de Google unde invenția Google Carde exemplu este conceput pentru condiții de infrastructură rutieră ideală. Sistemele pentru camioane create de către Cognitive Technolgies însă sunt adaptate condițiilor rusești și pot fi folosite în absența oricărei semnalizări rutiere. Deocamdată acest tip de transport nu se bucură de reglementare legislativă iar folosirea lui este condiționat de dezvoltarea unei infrastructuri adaptate.
Firma Agropolis, planifică de asemenea să dezvolte drone și sonde conectate pentru a măsura, nivelul de umiditate și compoziția solului precum și pentru a detecta plantele și buruienile. În cazul în care este nevoie, dispozitivul trimite un semnal de declanșare a irigării automatice sau a funcționării sistemului de erbicidare. Acest proiect va fi realizat pe o zonă de 1200 de hectare numită Innopolis, aflată pe malul fluviului Volga, în proximitatea orașului Kazan și care este destinată noilor technologii agricole.
Aceste noi proiecte demonstrează faptul că tendința de automatizare a proceselor și tehnologiilor contribuie la o agricultură mai modernă, mai economică și mai performantă în care va fi nevoie de intervenția umană numai pentru folosirea noilor sisteme computerizate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole