Noile subvenții APIA pentru vacile de lapte și tineretul bovin

Crescătorii de bovine vor beneficia, începând din 2023, de două scheme de plată noi, derulate prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Este vorba despre eco-schemele pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, respectiv creșterea nivelului de bunăstare pentru vacile de lapte.

”În ceea ce privește noile subvenții care se vor acordat odată ce noul PNS devine activ, o noutate este bunăstarea la taurine. Aici o să avem bunăstare pentru vaca de lapte și pentru tineretul pe direcția de exploatare carne, practic îngrășare. Sunt condiții care trebuie îndeplinite de către fermieri, chiar mai multe condiții, care îi vor determina să investească în ferme, să înceapă să se gândească la o digitalizate a fermelor. Nu este un lucru ușor, dar noi ca asociație, ne implicăm să venim cu soluții punctuale, astfel încât fermierii să poată să se califice, să fie eligibili și pentru aceste subvenții, să primească cât mai mulți bani”, a precizat Zoltan Haller, fondator ACVBR-SIM, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Concret, eco-schema pentru tineretul bovin la îngrășat va avea un buget de 109.520.000 euro în perioada 2023-2027, iar cuantumul total estimat pe cap de animal va fi compus din trei componente:

  1. creșterea cu cel puțin 10% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în        sistemul semintensiv și intensiv în stabulație: 76,57 euro/UVM
  2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor: 10,91 euro/UVM
  3. monitorizarea activității zilnice a animalelor: 22,04 euro/UVM

În ceea ce privește eco-schema privind bunăstarea pentru vacile de lapte, bugetul alocat pentru perioada 2023-2027 este de 150.270.000 euro, cuantumul fiind împărțit de asemenea în trei componente:

  1. Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului: 50,26 euro/UVM/an
  2. Sănătatea ongloanelor: 29,09 euro/UVM/an
  3. Monitorizarea zilnică a animalelor: 20,83 euro/UVM/an

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole