Noile plăți directe APIA pentru fermieri în PNS – Cuantum de 90 EURO/hectar

Fermierii români vor beneficia și în perioada 2023-2027 de mai multe subvenții plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Printre acestea se află și vechea schemă de plată unică pe suprafață (SAPS), care în noul exercițiu financiar se va numi Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS).

Cunoscută mai simplu de fermierii români ca plata de bază la hectar, această schemă va avea un buget total pentru perioada 2023-2027 de 4.398.692.014 euro.

Potrivit draftului de Plan Național Strategic publicat în consultare publică de Ministerul Agriculturii, pentru anul 2023 suprafață totală pentru care se acordă BISS este 9,699,018 ha, cu un cuantum indicativ de:

  • 90 euro/ha, pentru o suprafață de 9.185.616 ha, ajungând la 96 euro/ha în anul 2027;
  • 30 euro/ha, pentru o suprafață de 513.402 ha, reprezentând pășuni permanente fără încărcătură animală.

Intervenția presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată  de producție. Toți solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate au dreptul de a primi sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității.

Condițiile de eligibilitate pentru această plată vor fi următoarele:

  • Fermierul desfășoară o activitate agricola pe teritoriul României și este “fermier activ”, conform definiției din Capitolul specific din PNS.
  • Să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.
  • Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
  • Ȋn cazul pajiștilor trebuie sa cosească cel puțin o data pe an sau sa dețină un număr de animale prin care să se asigure o încărcătura minima de 0,3 UVM/ha.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole