Noile plăți directe APIA pentru fermieri – Cuantum de 95,73 EURO/hectar

Fermierii români vor beneficia și în perioada 2023-2027 de mai multe subvenții plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Printre acestea se află și vechea schemă de plată unică pe suprafață (SAPS), care în noul exercițiu financiar se va numi Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS).

Cunoscută mai simplu de fermierii români ca plata de bază la hectar, această schemă va avea un buget total pentru perioada 2023-2027 de 4.791.574.398 euro.

Potrivit unui document publicat de Ministerul Agriculturii, această subvenție este menită să asigure menținere producției agricole concomitent cu îmbunătățirea performanțelor
economice și creșterea veniturilor pentru fermele mici/medii/ferme de familie, precum și să crească gradul de reziliență a exploatațiilor agricole la impactul negativ al factoriilor
climatici și asigurarea securității alimentare.

Sprijinul de bază pentru venit se va acorda pentru fiecare hectar eligibil declarat de un fermier activ. BISS presupune acordarea unei plăți unice pe hectar și este o plată decuplată de producție, mai precizează MADR.

Pentru a putea primi această subvenție APIA în perioada 2023-2027, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

  • Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României și este “fermier activ”,
    conform definiției din Capitolul specific din PNS.
  • Să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.
  • Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
  • Ȋn cazul pajiștilor, fermierii trebuie sa cosească cel puțin o data pe an sau să dețină un număr de animale prin care să se asigure o încărcătura minima de 0,3 UVM/ha.
  • Fermierii au obligația de a respecta GAEC urile și SMR urile specifice activității fermelor
    vegetale, respectiv GAEC 1, GAEC 3, GAEC 4, GAEC 5, GAEC 6, GAEC 7, GAEC 8, GAEC 9, SMR 1, SMR 2, SMR 3, SMR 4, SMR 13, după caz.

Cuantumul estimat al acestei subvenții APIA pentru Campania 2023 este de 95,73 euro/hectar. Mai mult, potrivit unor declarații făcute de secretarul de stat Marius Micu în exclusivitate pentru AGRO TV, cuantumul ar urma să crească ușor în valoare de la an la an, ajungând în 2027 la 102,57 euro/hectar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole