28 iunie 2022 - 13:00

NOI VACCINURI IMPOTRIVA BOLII NEWCASTLE LA PASARI

Potrivit cercetătorilor științifici din UK într-un articol publicat de Poultry World, planurile de dezvoltare a unor noi vaccinuri pe bază de plante pentru a preveni boala Newcastle sunt în curs de desfășurare, ca parte a unui proiect comun al academiei / institutului de cercetare din Regatul Unit. Proiectul de patru ani, condus de către Universitatea din Nottingham – Școala de Medicină Veterinară și Știință împreună cu Institutul de Cercetare Rothamsted, va căuta să dezvolte vaccinuri îmbunatățite pentru această boală folosind expresia tranzitorie în plante.

Boala Newcastle a păsărilor de curte este cauzată de virusul ARN paramyxovirus de tip 1 negativ, care poate provoca o boală severă cu mortalitate ridicată și, ca urmare, se află pe lista Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE), a bolilor notificabile.

Epidemiile apar periodic, în ciuda utilizării pe scară largă a vaccinurilor, având un impact semnificativ asupra producției de păsări de curte la nivel mondial. Prevenirea bolii rămâne provocatoare datorită prezenței rezervoarelor virale la păsările sălbatice și a capacității virusului de a muta și a evita răspunsurile imune induse de vaccin.

- Publicitate -

Un vaccin ideal ar proteja împotriva unei game largi de tulpini de virus sau va fi rapid adaptat la tulpini emergente, va fi produs la un cost redus și ușor de administrat în alimente sau apă. Vaccinurile pe bază de plante pot îndeplini aceste criterii.

Proiectul, condus de profesorul Stephen Dunham, profesor asociat la Universitatea Nottingham și dr. Kostya Kanyuka, de la Rothamsted, are ca scop:

  • Stabilirea structurii vectorilor de expresie pentru proteinele virale în vederea clonării acestora în laborator;
  • Purificarea proteinelor și caracterizarea acestora înainte de a trece la analiza antigenică și imunizarea puilor;
  • Recunoașterea antigenică a proteinelor recombinante. Analize imunosorbante (ELISA), vor fi dezvoltate pentru a detecta legarea anticorpilor folosind un panou de seruri din păsări infectate sau vaccinate;
  • Imunizarea puiilor cu proteine recombinante. Reactivitatea anticorpilor serici cu un panou de virusuri va fi determinată prin teste de inhibare a hemaglutinării (HI) și de neutralizare a virusului (VNT). Acest lucru va oferi o perspectivă asupra capacității lor de protecție și a potențialului de dezvoltare ulterioară ca vaccinuri pentru păsări de curte;

Proiectul este unul dintre cele cinci care oferă cursuri de doctorat în dezvoltarea agriculturii internaționale prin inițiativa Nottingham-Rothamsted Future Food Beacon. Alte proiecte de cercetare includ dezvoltarea rezistenței reproducerii la stresul de căldură al orezului; o evaluare a riscului pentru expunerea sub-letală a insecticidelor: noi biomarkeri și metrici în albine; înțelegerea mecanismelor de toleranță a hipoxiei pentru îmbunătățirea orezului și explorarea diversității în structura cerealelor, compoziția și funcționalitatea mei-ului perlat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.