4 august 2021 - 09:53

Noi teste ale pielii in avans impotriva tuberculozei bovinelor

Oamenii de știință galezi au dezvoltat 2 noi teste ale pielii pentru bovine care au potențialul de a ajuta la lupta globală împotriva tuberculozei bovinelor (bTB).

Cercetările efectuate de cercet[torii de la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor au ajutat la formularea a 2 teste pentru boală. Unul dintre teste poate detecta dacă un animal este infectat cu bTB, iar celălalt dacă animalul a fost vaccinat împotriva lui.

Agenția pentru Sănătate Animală și Plantă

Combinația proteinelor esențiale care permit diferențierea dintre bovinele vaccinate și cazurile pozitive de bTB a fost stabilită de profesorul Glyn Hewinson și de profesorul Martin Vordermeier, la Agenția pentru Sănătate Animală și Plantă. Bazându-se pe activitatea lor, cele 2 teste ale pielii au fost create de o echipă internațională de oameni de știință din Etiopia, India, Olanda, Regatul Unit și SUA.

Publicat pentru prima dată în ediția din iulie 2019 a Științelor avansate, proiectul a fost susținut de Bill and Melinda Gates Foundation, Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Marea Britanie, Defra), guvernul galez și guvernul scoțian.

Deși un vaccin bTB exist[ de mai bine de un secol, testele actuale nu pot face distincția între animalele vaccinate și cele bolnave, prin urmare, vaccinarea este neutilizată pe scară largă și nu este permisă în UE, SUA și în multe alte țări. Prin distingerea dintre bovinele vaccinate și cele infectate, noile teste vor facilita implementarea programelor de vaccinare la nivel global, care ar putea reduce considerabil transmiterea acestei boli bacteriene infecțioase de la bovine la oameni. Noul test va fi acum evaluat în studiile de teren la un nivel recomandat de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Îmbunătățiri semnificative ale controlului bTB

Profesorul Glyn Hewinson, care conduce centrul de excelență pentru bTB la Universitatea Aberystwyth, a spus că timp de 20 de ani de muncă au fost canalizați pe dezvoltarea de vaccinuri și teste de diagnostic pentru bTB. „Ar fi minunat dacă oricare dintre aceste teste va reuși să aducă îmbunătățiri semnificative ale controlului bTB la nivel global. O astfel de dezvoltare ar reprezenta punctul culminant al unei mari lucrări de oameni de știință dedicați și talentați din întreaga lume și un pas semnificativ înainte în eforturile noastre de a controla această boală”, a spus acesta, adăugând că aceste teste au fost dezvoltate ca o consecință. de elucidare a compoziției genetice a bacteriilor care provoacă bTB și a unui număr considerabil de studii privind modul în care bovinele răspund la infecția TBC și la vaccinare.